Поводом неистинитих и нетачних тврдњи које су од стране Удружења клубова кошарке лиге Србије неколико пута изнешене о наводном игнорисању захтева УК КЛС да се КСС изјасни о статусу КК Партизан, после неиграња завршнице домаћег првенства у такмичарској сезони 2021/2022, Кошаркашки савез Србије јавно одбацује било какву врсту одговорности која му се перфидно намеће.

Последњи покушај обмањивања јавности и клубова учесника КЛС десио се у четвртак, 26.01.2023. када је под тачком разно расправљано на ту тему.

Истина је сасвим другачија и чини се да неко има намеру да пласирањем неистина увуче Кошаркашки савез Србије у кампању која појединцима очито предстaвља више од спорта.

Кошаркашки савез Србије се одговорно понаша према својим обавезама и свим изазовима, а своје Одлуке доноси у складу са Законом.

Што се конкретног случаја тиче и манипулисања јавности од стране УК КЛС, истина је сасвим другачија.

  • УК КЛС је доставио захтев 22.08.2022. године да се на дневни ред УО КСС уврсти захтев о изјашњавању на тему статуса КК Партизан. Тим поводом, УО КСС је УК КЛС 29.08.2022. доставио одговор уз објашњење да је неозбиљно да тачку уврсти у дневни ред већ заказане седнице. Ипак, и пред тога, УО КСС је разматрао допис УК КЛС и усвојио Одлуку да се одмах достави одговор, што је и учињено 29. августа 2022. године. (Оригиналну одлуку, као прилог овом тексту дајемо јавности на увид)
  • УО КСС је утврдио чињенично стање и констатовао да је Комисија за издавање дозвола Удружења клубова Кошаркашке лиге Србије, издала кошаркашком клубу Партизан Дозволу за такмичарску сезону 2022/2023. број 12/КЛС-22/2 од 30. јуна 2022. године. Ова дозвола односи се на учешће КК Партизан у такмичењу 1МЛС – КЛС, у сезони 2022/2023, са местом одигравања утакмица у београдској Штарк арени. На поменуту одлуку такмичарски орган (директор лиге), НИЈЕ УЛОЖИО ЖАЛБУ чиме је потврдио Одлуку Комисије за издавање Дозволе за сезону УК КЛС. На тај начин и он је потврдио дозволу КК Партизан за учешће у Првој мушкој лиги Србије (Кошаркашкој лиги Србије), у такмичарској сезони 2022/2023. Одлука о издавању дозволе за сезону на овај начин је постала коначна и може се оспоравати само у складу са чланом 64. Закона о спорту. Управни одбор КСС поступа само као жалбени орган у односу на издавање дозвола за сезону.
  • УО КСС је на поменутој седници донео Одлуку да Органи КСС по завршетку квалификација за Светско првенство, Европско првенство за сениоре и Светско првенство за сениорке, анализирају како догађај који је наведен у захтеву, тако и поверено вођење 1МЛС од стране УК КЛС, укључујући и поштовање од стране УК КЛС обавеза утврђених Законом о спорту, Статутом КСС, Такмичарским правилником КСС и Дисциплинским правилником КСС у погледу организације УК КЛС и вођења такмичења у 1МЛС. Након урађене анализе, УО КСС ће донети и одговарајуће Одлуке.

Овим одговором КСС жели да стави тачку на тврдње руководећих људи из КЛС чија је очигледна жеља да манипулацијама и неистинама оправдају своју неспособност.

Оdgovor na zahtev UK UKLS

Златко Болић

генерални секретар КСС

Душан Пројовић

потпредседник КСС