АБА лига је одбила позив КСС и клубова учесника регионалне лиге за заједнички састанак АБА лиге и Евролиге у Београду.

Поводом одбијања предлога за заједнички састанак, председник Кошаркашког савеза Србије је данас упутио писмо АБА лиги.

Превод дописа КСС на српски језик објављујемо у целости, а у прилогу можете пронаћи оба документа у оригиналу.

 

Господине Лисац,

Одбијањем састанка који је од Вас тражио највећи регионални Кошаркашки савез показали сте још једном своју бахатост и апсолутно неразумевање ситуације. Србија је најуспешнија европска кошаркашка земља у 2014. години, земља са огромном кошаркашком традицијом која се може подичити великим бројем титула са светских и европских првенстава. Са тим Савезом такве кошаркашке велесиле сте потписали споразум у Београду 2009.године на састанку одржаном у истом формату који смо и сада предложили. Споразум који скоро ни у једној тачки нисте испунили. Људи који се не држе чак ни потписаних обавеза представљају озбиљан проблем без обзира на врсту посла којим се баве.

На захтеве ФИБА Европа да доставите информације које су доставиле све остале лиге једноставно сте се оглушили. Ја Вас лично разумем, јер да сте дали податке који су Вам тражени, видело би се колико Ви и остали сувласници зарађујете на овој лиги, а то Вам никако не би одговарало. Гледајући искључиво сопствене интересе направили сте проблем свима који се кошарком баве на просторима бивше Југославије. Ни тада, а ни сада нисте разумели да сте тиме направили проблем и себи.

Без обзира на непоштовање споразума који сте потписали, без обзира на то што сте и мене лично обманули када смо пре неколико година договорили и јавно саопштили одржавање Финал-Фоур АБА лиге у Београду, прихватио сам да опет седнемо сви заједно и покушамо да нађемо компромисно решење како би лига којој сте власник и коју водите била прихваћена и од ФИБА и од Евролиге. Ви сте то Вашим дописом одбили.

Сада када је јасно да Ви не желите чак ни да разговарате о проблемимима које сте направили, Кошаркашки савез Србије ће бити принуђен да предузме све кораке у складу са Статутом Савеза и Статутом ФИБА како би заштитио интересе српске кошарке. Снагу кошаркашке репрезентација Србије зна сваки противник. Ускоро ћемо Вам доказати да такву исту снагу има и Кошаркашки савез Србије.

Драган Ђилас
Председник КСС