Нови пројекат Кошаркашког савеза Србије! Око 20 кошаркаша са српским пасошем или коренима, који играју и студирају на америчким универзитетима, окупиће се од 13. до 22. маја 2017. године у Денверу, где ће се за њих одржати камп у организацији КСС.

У Денвер ће отпутовати потпредседник КСС за мушку кошарку Игор Ракочевић, директор мушких репрезентативних селекција Владимир Кузмановић, селектор универзитетске селекције Зоран Тодоровић и његов помоћник Иван Смиљанић, физиотерапеут сениорске репрезентације Душан Сајић и економ Јовица Аничић.

Наши играчи ће на кампу у Денверу тренирати у опреми са грбом Србије, а за комплетну акцију, односно за одличну халу, смештај и превоз, обезбеђена су средства ван КСС. Реализацији овог пројекта помогао је и Дејан Радуловић из генералног конзулата Србије у Чикагу.

– Један од наших главних циљева увек је био да успоставимо контакт са свим талентима ван Србије и да не изоставимо ниједно наше дете, што се и остварује. Прошле године смо, у договору са КСРС, клинцима у Републици Српској показали да их пратимо, успели неке од њих да привучемо да играју за Србију. Ове године је био зацртан план да се акција прошири на тло САД – прича Ракочевић.

Директор репрезентативних селекција Кузмановић и Ракочевић су са сарадницима преко годину дана пратили преко 80 наших играча регистрованих у средоњошколским и универзитетским екипама широм САД и контактирали двадесетак најталентованијих.

– Проверили смо све НБА и НЦАА регулативе, односно на који начин КСС може да их окупи на територији САД и отвори камп који ће нам показати бољу слику ко може да наступа за Универзитетску репрезенатцију. Није било лако направити базу података, не бисмо могли без помоћи наших људи у САД. Пре свих, хвала, помоћном тренеру Денвер Нагетса Огњену Стојаковићу и првом сараднику главног тренера Хартфорд универзитета Иву Симовићу, који су нам били велика логостика. Има много имена, можда смо се о некога огрешили, али тек смо почели са оваквим видом акција. Када дођу сви у Србију урадићемо нове контролне тренинге. Постоји много наше деце које сада прелазе са средњих школа у Д1 универзитете. Молим их да успоставимо двосмерну комуникацију – објашњава Кузмановић.

За реализацију ове идеје рођене пре око годину дана велике заслуге имају и председник КСС Предраг Даниловић и селектора националног тима Александар Ђорђевић. Првобитно је било планирано окупљање играча у Чикагу, али је Ђорђевиће пронашао још боље услове у Денверу.

– Планирамо да ово постане традиција. Жеља је да, ако квалитетом заслужи, било које дете, не само из САД већ и из целог света које је решено у Србији или пореклом одавде, буде на располагању селектору сениорског националног тима, у овом случају и репрезентације до 20 година и Универзитетској селекцији – завршава Игор Ракочевић, потпредседник КСС за мушку кошарку.

 

СПИСАК

На кампу у Денверу ће учествовати:

Лука Анђушић (1994, Кал У), Младен Ђорђeвић (1994, УСФ), Ђорђије Шљиванчанин (1997, УНЛВ); Илија Стојиљковић (1995, Мејн), Милош Вранеш (1995  Саутист Мисури Стејт), Милош Јовић (1995, Мајами), Новак Топаловић (1995, Ајдахо Стејт), Алекса Југовић (1995, Тенис Тех), Јован Црнић (1994, АКУ), Иван Лукић (1993, Џејмс Медисон), Матија Милин (1995, Фарфилд), Никола Вујовић (1994, Џорџијан Корт), Марко Томић (1995, Бери), Алекса Николић (1995, Маршал), Саша Стефановић (1998 , Пердју), Себастијан Скоко (1999, Вермонт), Милос Апић (1998, Лонг Бич Стејт), Лука Филиповић (1998, Риверсајд ХС), Лука Васић (1998, Хартфорд), Филип Ребрача (1997, Ралстон Вели ХС).

На првобитном списку били су и Душан Ристић кога су обавезе спречиле да нам се прикључи, Лука Вуликић кога није пустио универзитет, Никола Ракичевић који одсуствује због повреде и Ник Ракочевић које су у последњи час искрсле обавезе на факултету.