Кошаркашки савез Србије упутио је данас писма на адресу генералног секретара ФИБА Патрика Баумана и извршног директора Евролиге Ђордија Бертомеуа.
У писму Бауману стоји следеће:
„Поштовани господине Бауман,
Обавештавамо Вас да смо упутили допис господину Ђордију Бертомеу, извршном директору Евролиге, који Вам овим путем достављамо.
Ситуација у којој смо се нашли захтева од свих да учинимо додатне напоре како би се заштитили интереси европске кошарке. Сматрамо да било каква условљавања и одсуство дијалога неће донети никакво решење, већ ће само увећати проблем који евидентно постоји и прети да даље ескалира. Евентуално неучествовање 14 националних репрезентација на првенству Европе сасвим сигурно није нешто што ће европску кошарку учинити бољом. Наравно, бољом је неће учинити ни формирање Евролиге са мањком спортских критеријума у којој су поједине лиге уцењене уколико желе да њихови шампиони буду учесници најбољег европског клупског такмичења.
Знајући за спремност ФИБА да се ради на проналажењу решења прихватљивог за све, очекујемо да, као први човек светске кошарке, учините све што је у Вашој моћи да се пронађе излаз из ситуације у којој смо се нашли.“
У допису првом човеку Евролиге каже се:
„Поштовани,
Свесни изузетно тешке и комплексне ситуације у којој се нашла европска кошарка, сматрајући да без квалитетних клупских нема ни квалитетних националних такмичења и обратно, убеђени да је свима нама заједнички циљ даља популаризација кошарке у свим земљама Европе, обраћамо се Вама, као првом човеку Евролиге, са апелом да се пронађе решење прихватљиво за све.
Иако на данашњи дан разлике између Евролиге и ФИБА делују огромне, па чак и непремостиве, верујемо да ситуација није таква. Евролига, као најквалитетније европско такмичење, призната је и поштована од свих националних федерација и клубова и њен даљи развој, неоспорно је мишљење свих, допринеће и развоју европске кошарке. Заједнички став свих је да је поред Евролиге неопходно да постоји бар још једно такмичење у коме би играли и напредовали такође веома квалитетни клубови. Из тог такмичења би најквалитетнији добијао шансу да игра и у Евролиги, чиме би се задовољио спортски критеријум да сваки клуб у Европи има шансу да заигра у најквалитетнијем такмичењу. Евролига тренутно инсистира на томе да то такмичење буде Еврокуп, а ФИБА да то буде ФИБА Лига шампиона. Клубови се тренутно деле, једни су за једно, други за друго такмичење. Ако тако остане, ни једно ни друго такмичење неће имати потребан квалитет и довешће до озбиљних сукоба и подела у европској кошарци. То ће довести до смањења интересовања љубитеља кошарке за праћење ових такмичења, самим тим и до мање заинтересованости телевизија и медија. Уколико би то такмичење било заједничко такмичење ФИБА и Евролиге, кроз које би у његовом организовању учествовале и националне лиге односно национални савези, проблеми који сада постоје би били решени. Такво такмичење би имало подршку свих кошаркашки битних европских фактора – федерација, клубова и спонзора и кроз њега би најбољи имали пролаз у Евролигу.
Верујемо да је ово само једна од могућих опција за решење сукоба који тренутно постоји. Верујемо и да би се уз спремност на компромисе свих дошло и до нових идеја и предлога. Уколико заиста сви искрено радимо у интересу развоја европске кошарке, сигурни смо да је сјајна будућност нашег спорта загарантована.
Најбољи доказ за то да је договор увек могућ без обзира на дешавања у прошлости је управо формирање и постојање АБА лиге на подручју наших шест земаља, чему смо ми, као национални савези, дали велики допринос.
Имајући све наведено у виду, обраћамо Вам се са молбом да још једном сагледате тренутну ситуацију, узмете у разматрање наш предлог и на нашу иницијативу одговорите у најкраћем могућем року. Време је да све што се дешавало у прошлости постане прошлост. Време је да сви заједно почнемо да градимо заједничку европску кошаркашку будућност.“