Кошаркашице Хемофарм Штаде победнице су завршног турнира Купа Милана Циге Васојевића одиграног у Смедереву. Вршчанке су у финалу биле боље од младог тима Радивоја Кораћа који је био равноправан ривал само у првих пет минута дуела. Остали период игре протекао је у доминацији изабраница Мирослава Попова које су биле боље у свим сегментима игре и више него заслужено стигле до 11 пехара националног Купа, 20. трофеја у историји клуба из Вршца: Радивој Кораћ – Хемофарм Штада 53:67 (13:20, 4:14, 10:19, 26:14). Капитену Хемофарма, Биљани Станковић, победнички пехар уручила је Снежана Зорић легендарна репрезентативка.

Тијана Ајдуковић МВПТијана Ајдуковић млада кошаркашица Хемофарм Штаде проглашена је за најкориснију играчицу и најбољег стрелца финалне утакмице у Смедереву. Оба трофеја нашој репрезентативки, уручио је син легендарног Милана Циге Васојевића, Борис.

Равноправна игра и резултатска равнотежа потрајале је до половине прве четвртине, кад је на семафору дворане у Смедереву писало – 10:10. Од тога тренутка кошаркашице Хемофарм Штаде преузимају контролу меча и сјајном игром трасирају пут према великој победи. Капитен Биљана Станковић, Саша Чађо и Тијана Ајдуковић биле су нерешиве енигма за млади тим из Београда, тако да је у 15. минуту резултат гласио чак 30:15. Тим Радивоја Кораћа, очито је био спутан важношћу дуела, била је приметна нервоза, доста грешака и промашаја, иначе несвојствених играчицама тренера Драган Вуковића. Осим Биљане Стјепановић није било расположених кошаркашица спремних да зауставе серију ривала.

Иако су кошаркашице Радивоја Кораћа заиграле нешто боље и сигурније у другом полувремену, однос снага на терену се није битно променио. Вршчанке су биле још растерећеније, разиграла се Марина Мандић, а у 35. минута Хемофарм је имао рекордну предност од 61:33. Београђанке су се трудиле да пораз буде што часнији и мањи. Постигле су у последњој четвртини више поена него у прва три периода игре. Показале су карактер и велику борбеност, на чему им свакако треба честитати.

Мирослав Попов, тренер Хемофарм Штаде био је пресрећан што се пехар победника Купа враћа у Вршац:

– Девојке заслужују све честитке. Одиграле се цео турнир на високом нивоу. Очекивали смо тежи меч у финалу, али је млади тим Кораћа, очигледно подлегао притиску.

Тренер Радивоја Кораћа, Драган Вуковић, био је задовољаван упркос поразу у финалу:

– Ово је за нас историјски дан и не смемо да будемо незадовољни. Хемофарм је искуснија екипа, савладали су нас већ ове сезоне, тако да је било мало страха код наших играчица. Желеле су да пруже максимум, али их је полуфинални меч против Вождовца доста исцрпео, више емотивно, него физички.

РАДИВОЈ КОРАЋ: Ј. Јовановић 7, Стјепановић 9, Н. Јовановић 4, Марковић, Капор 4, Чолић 7, Станковић 1, Брајковић 6, Ђорђевић, Јанковић 2, Топузовић, Мандић 8.

ХЕМОФАРМ ШТАДА: Чорда, Мандић 13, Мршић, Јакшић 3, Керкез 2, Станковић 8, Крњетин 2, Минић, Добричинац, Марјановић, Ајдуковић 20, Чађо 19.

комплетна статистика: линк >>>

ЛЕГЕНДЕ БОДРИЛЕ НАСЛЕДНИЦЕ

Финалној утакмици Купа Радивоја Кораћа у Смедереву присуствовао је велики број некадашњих кошаркашица, истинских легенди наше женске кошарке. Будуће наследнице бодриле су Вукица Митић, Снежана Зорић, Оливера Чангаловић, Биљана Мајсторовић, Елеонора Вилд, Јасмина Калић и многе друге.

Мечу су такође присуствовали потпредседници Кошаркашког савеза Србије, Ана Јоковић и Дејан Томашевић, као и генерални секретар Андрија Клеут.