Репрезентација Србије отпутоваће данас у 17 часова са београдског аеродрома „Никола Тесла“ прво за Беч, а онда аутобусом иду до Левица где ће у уторак 21. августа од 18 часова одиграти утакмицу трећег кола групе „А“ квалификација за Европско првенство, које ће се 2013. одржати у Словенији.

Изабраници селектора Душана Ивковића у прва два кола забележили су половичан учинак, победу на Исланду и пораз од Црне Горе код куће, тако да се тријумф против Словачке намеће као императив. Са друге стране Словаци су забележили поразе у прва два кола и то од Естоније и Исланда. Пут Словачке кренуло је 13 играча, међу њима и капитенНенад Крстић, који би требало да заигра први пут у квалификацијама. У Београду је остао само Зоран Ерцег, који и даље има мањих проблема са скочним зглобом. Играчи на које селектор Душан Ивковић рачуна су: Милош Теодосић, Миленко Тепић, Александар Рашић, Иван Паунић, Немања Бјелица, Душко Савановић, Марко Кешељ, Милан Мачван, Дејан Мусли, Немања Недовић, Владимир Штимац, Ненад Крстић и Данило Анђушић. Којих 12 играча ће играти одредиће се на дан утакмице.

– Треба да се припремамо од утакмице до утакмице. Можда је добра околност да непосредно после суботње утакмице путујемо за Словачку. Очекујем игру на вишем нивоу. Биће и неких новина. Ерцег не путује са тимом, пре свега, због напорног пута и оптерећења које је било у утакмици са Црном Гором. Прикључио нам се Ненад Крстић, који ће сигурно бити међу 12, можда и у стартној петорци. Само присуство Крстића као капитена требало би да буде нов квалитет у нашем тиму. Очекујем добру утакмицу јер је то једини начин да се у компликованом систему такмичења преболи онако болан пораз против Црне Горе. О Словачкој је доста тешко да направим анализу , из простог разлога што су они неочекивано играли. Они су против Исланда играли без тројице кључних играча. Само са десторицом у саставу. Ми пре свега треба да респектујемо сваки противнички тим. Најквалитенији играч им је Антон Гавел,момак са евролигашким искуством, који игра у Бамбергу , док су остали играчи барем што се мене тиче, доста непознати. Много је тешких утакмица у овим квалификацијама. Данас више не постоји она огромна разлика између тимова прве и друге категорије. Разлика је све мања. Како за сваку утакмицу, тако и за ову, морамо да се максимално припремимо, да будемо јако озбиљни – истакао је селектор Душан Ивковић.

Александар Рашић очекује позитивну реакцију после суботњег пораза.

У питању је мање познат противник, нешто слично као Исланд. Идемо тамо после неочекиваног пораза. Очекујем да ћемо реаговати и показати да је кикс против Црне Горе нешто тренутно. Словачка је слабији противник, али не смемо да потценимо ниједног тренутка. Морамо јако и максимално ангажовано да одиграмо од првог до последњег минута и да се полако враћамо у форму. То је јако битно, јер немамо више права на кикс у току ових квалификација. Имамо неке информације да су они против Исланда играли без тројице играча из прве поставе. Не знамо у ком ће саставу изаћи и тај пораз сигурно није права слика њиховог квалитета. Без обзира на то, ми морамо да се окренемо нашој игри и да мислимо пре свега о нама и мислим да победа неће доћи у питање – умерени је оптимиста Александар Рашић.

Левице се налазе у западној Словачкој, на 110 км од главног града Братиславе. Град са око 35000 становника лежи на левој обали реке Хорн, а градом доминира тврђава из 13. века.

Репрезентативци Србије одрадиће вечерас тренинг у „Градској хали спортова“ (Местска шпортова хала) у Левицама. Дворана у којој ће се играти утакмица је капацитета око 2.000 места.