Репрезентација Србије спрема се за утакмицу против Естоније у оквиру четвртог кола групе „А“ квалификација за Европско првенство, које ће се 2013. одржати у Словенији. Изабраници Душана Ивковића дочекаће једно од најпријатнијих изненађења квалификација у СПЦ Војводина у Новом Саду у петак 24. августа, са почетком у 20:30 часова. Наш тим је у четвртак увече одрчао двочасовни тренинг у новосадској дворани СПЕНС, а тренирало је свих 14 играча.

– Узбуђени смо што први пут после дужег времена играмо у Новом Саду. Све утакмице претходних квалификација одиграли смо у Арени и ово је добро за српску кошарку да се игра и у другим градовима попут Ниша и Зрењанина. Имамо позитивну трему, али треба поновити партију као против Словачке, максимално свих 40 минута. Естонија је озбиљна екипа, изненадили су Израел. Треба бити сконцентрисан, никога не треба потцењивати. Веома је битна ствар што се Ненад Крстић вратио и надам се да ће нас заобићи повреде – оптимистичан је пред утакмицу са Естонијом Немања Бјелица .

Миленко Тепић позива на озбиљност против наредног противника.

– Утакмица је веома важна јер је Естонија добила Израел у гостима. Генерално је противник за мене непознаница. Знам да гаје стил као Летонија, играју атипичну кошарку, високи играчи доста шире. Имамо велики мотив после пораза од Црне Горе. Надам се пуном Спенсу и веома ми је драго због тога што је Нови Сад домаћин – радује се Миленко Тепић поновном игрању у родном граду.

Селектор Душан Ивковић свестан је важности утакмице.

– Свака је утакмица важна у оваквом напорном систему. Ретко када сам имао овакво оптерећење, напорна путовања на Исланд и у Словачку, шокантан пораз против Црне Горе, али треба показати квалитет. Морамо да покажемо да смо извукли поуке из прошлог пораза код куће, тим је комплетан после дуже времена, изузетно је битан повратак Ненада Крстића, посебно је значајан његов утицај као капитена. У Нови Сад иде свих 14 играча, мада су се Иван Паунић и Душко Савановић пожалили на повреде, али се надам да ће сви бити способни за утакмицу. Естоније је амбициозна екипа. Остварили су велику победу у Израелу, док су против Црне Горе били оковани императивом победе. Добро трче, играју специфичну кошарку, високи играчи су им покретљиви, али ми морамо прво гледати себе, а противника испоштовати. Лично сам се обрадовао када сам чуо да ће се играти у Новом Саду, који је кошаркашки град, али су утакмице ван Београда додатна оптерећења – истакао је селекторДушан Ивковић.

 

Селектор Душан Ивковић рачуна на свих 14 играча. Против Естоније у комбинацији су: Милош Теодосић, Миленко Тепић, Александар Рашић, Иван Паунић, Немања Бјелица, Душко Савановић, Марко Кешељ, Милан Мачван, Дејан Мусли, Немања Недовић, Владимир Штимац, Ненад Крстић, Данило Анђушић и Зоран Ерцег. Којих 12 играча ће играти одредиће се на дан утакмице.

Улаз на утакмицу је слободан. Дистрибуција улазница ће се вршити на дан утакмице од 12 часова, на благајнама Исток и Запад СПЦ Војводина у Новом Саду. Појединац ће моћи да преузме највише четири улазнице. Места у дворани су нумерисана.

Црна Гора
3
3
0
225:204
6
Србија
3
2
1
255:222
5
Естонија
3
2
1
247:237
5
Израел
3
1
2
265:246
4
Исланд
3
1
2
242:27
4
Словачка
3
0
3
220:269
3
ГРУПА „А“ – РЕЗУЛТАТИ
Прво коло: Исланд – Србија 78:91, Црна Гора – Израел 75:69, Естонија – Словачка 95:74.
Друго коло: Словачка – Исланд 75:81, Израел – Естонија 86:88, Србија – Црна Гора 71:73.
Треће коло: Словачка – Србија 71:93, Естонија – Црна Гора 64:77, Исланд – Израел 83:110.
Четврто коло (24 август): Словачка – Израел (18:00), Црна Гора – Исланд (20:30), Србија – Естонија (20:30).