Млада репрезентација Србије, игачице до 20 година старости, обезбедила је опстанак на Европском првенству које се одржава у Ланзаротеу (Шпанија). Изабранице селектора Игора Поленека играће и следеће године у елитној дивизији пошто су искористиле прву меч лопту и у плеј-офу за опстанак савладале селекцију Немачке. После неизсвесног и нервозног првог полувремена, наш млади тим је направио серију 20:2 у трећој четвртини, којом је отпор ривала дефинитно сломљен, а трасиран пут према уверљивом тријумфу: Србија – Немачка 63:53 (15:15, 16:15, 20:6, 12:17).

Огроман улог и прилика да се два дана пре краја шампионата обезбеди опстанак и пребрину све бриге, условио је велику нервозу у оба тима. Српске кошаркашице су нешто боље почеле и захваљујући капитену Драгани Станковић повеле са 11:6. Међутим, Немице су брзо узвратиле и преко Хартман и Хек и преокренуле резултат – 15:20 (12. минут). Успео је наш млади тим да се консулидује и у финишу друге четвртине поенима Сање Мандић поново дође у вођство – 29:26 које су изабранице селектора Поленека задржале и на крају првог полувремена (31:30).

Боље су српске репрезентативке почеле и наставак меча, заиграле далеко агресивније и приморавале Немице на честе грешке. Александра Црвендакић се придружила Драгани Станковић, разиграла се борбена Ања Спасојевић што је Србији после тројке Јулијане Војиовић 26. минуту донело одлучујућу предност – 47:32. Нису се тиме задовољиле српске кошаркашице већ су у финишу треће четвртине повеле са рекродних – 51:32. Превише су се у тим тренуцима опустиле изабранице селектора Поленека, који је морао да реагује тајм-аутом, после серије ривала од 10:0 (51:42). Тргле су се из летаргије српске играчице после минута предаха, дуг период без поена прекинуле су Спасојевић и Станковић после чега је пут према тријумфу био сасвим известан, иако су Немице уложиле огроман труд како би ублажиле пораз – 63:53.

СРБИЈА: Ћорда 3, Цукић, Родић, Николић, Луковић 2, Спасојевић 8, Мандић 11, Црвендакић 12, Димитријевић, Војиновић 6, Станковић 21, Ћирић.

НЕМАЧКА: Вилке, Кернер 11, Нувалд 2, Дегбеон 5, Дауб, Хартман 13, Гајселсдер, Блуме, Хек 6, Аха, Стах 16.

У наставку Европског првенства у Шпанији репрезентативке Србије бориће се за пласман од 9. до 12. места. Следећи меч изабранице селектора Поленека играју у суботу против селекције Белгије.