Млада репрезентација Србије, игачице до 20 година старости, поражена је на старту Европског првенства које је данас почело у Ланзаротеу (Шпанија). Изабранице селектора Игора Поленека у оквиру првог кола групе „А“ изгубиле су снажне селекције Русије. Дуел је био изједначен до почетка треће четвртине, кад је ривал који је био далеко прецизнији и имао предност у скок игри почео да ствара разлику коју наш млади тим није успео да смањи до краја утакмице: Србија – Русија 57:72 (18:19, 15:20, 11:17 13:16)

Српске кошаркашице добро су почели премијерни дуел у Ланзаротеу и после успешних акција Инес Ћорде и Александре Црвендакић повеле са 5:0. Рускиње су брзо успеле да успоставе равнотежу и преко брзих контранапада које је предводила Елизавета Комарова успеле да пређу у вођство на крају прве четвртине – 18:19. Уследио је петоминутни период у коме је наш млади тим постигао само два поена, што је ривал искористио да се резултатски одлепи – 20:28. У финишу првог полувремена Александра Црвендакић и Драгана Станковић су коначно успеле да покрене напад српске репрезентације, али се заостатак није значајније смањио после првих 20 минута игре – 33:39.

Шут је све боље служио репрезентаивке Русије које је су на стару другог полувремена преко Викоторије Сазонове и Полина Федорове први пут стигле до двоцифрене преднсоти – 36:48. Млади српски тим је на све начине покушавао да се врати у игру и смањи заостатак, али је по правилу следила тројка Сазонове или Шомоди. Да ће изабранице селектора Поленека тешко до првих бодова на шампионату било је јасно средином последње четвртине кад су Рускиње повеле са 48:65. Ривал је имао далеко више расположених играчица, док су у нашим редовима на висини задатка биле само Александра Црвендакић (17 поена, шест скокова) и капитен Драгана Станковић (16 поена, шест скокова) најефикасније појединке сусрета.

Осим у можда у првој четвртини, генерално смо лоше одиграли утакмицу. Рускиње су нас надскочиле у другом полувремену кад су оставриле 12 офанзивних скокова, док су првом делу ухватиле само три лопте испод нашег коша. Кад смо престали да испуњавамо основни задатак, а то је контрола скока, наш заостатак је почео да се повећава. Такође, имали смо веом лош прценат шута за три поена. Са само два погођена шута из 22 покушаја тешко је било очекивати бољи резултат. Уверен сам да је ово био само лош дан и да ћемо се већ од следеће утакмице показати у далеко лепшем светлу – истако је селектор младе репрезентације Србије, Игор Поленек.

СРБИЈА: Ћорда 5, Цукић, Родић 5, Николић, Луковић 4, Спасојевић, Мандић 8, Црвендакић 17, Димитријевић, Војиновић, Станковић 16, Ћирић 2.

РУСИЈА: Созонова 12, Чајкоскаја, Абаибурова 2, Шомоди 6, Федорова 10, Сафонова, Аксенова 4, Шћукина 8, Кузмина 9, Шћетина 6, Комарова 13, Дегтајскаја 2.

У оквиру другог кола групе „А“  Европског првенста у Шпанији, млада репрезентација Србије у петак од 15:00 часова игра против селекције Немачке.