Наредног викенда, од 27-28. новембра 2015, у Спортском центру „Визура“ у Земуну биће одржан једног од највећих турнира кошаркашких ветерана у Европи, осми међународни „Меморијални турнир Драгиша Шарић”, посвећен некадашњем асу Партизана и многих наших клубова.

У присуству великог броја ветерана и челника КСС, у „Кући кошарке“ данас је одржана конференција за медије, на којој је присутне поздравио потпредседник КСС и в. д. генералног секретара Дејан Томашевић.

– Част ми је што данас у овој сали видим велики број познатих лица и управо је КСС тај који може да се похвали великим именима, као ни један други Савез. Један од таквих људи који заслужује да се њега сетимо, не само једном годишње, свакако је и Драгиша Шарић. Ако се ми њега будемо сећали, заслужићемо да се и нас наша деца и наша поколења сећају. Драго ми је да као генерални секретар КСС имам прилику да позовем љубитеље кошарке да буду за викенд на овом турниру.

Наш трофејни тренер Божидар Маљковић присетио се Шарића…

– Имао сам задовољство да Шарића из Бјељине доведем у Београд, у мој највећи мали клуб на свету Ушће. Видело се одмах да се ради о јако добром момку и благом човеку, по физиономији сличном Рајку Жижићу. Пре четири-пет година, у Суботици сам покренуо и зачео сусрете ветерана са доктором Мићом Видановићем. Не кажем да смо били први, али то је била прва озбиљна ветеранска прича. Подржао сам је, јер сматрам да су ветерани најбољи део бивше Југославије, оно по чему се кошарка разликовала од других, а то је класична грађанска култура, што, нажалост, последњих десетак година више није случај. Зато подрављам све људе који ће да дођу на овај турнир…

Легенда наше кошарке Дражен Далипагић био је кратак:

– И прошле године сам био овде, ту сам да дам подршку организаторима. Драго ми је да овај турнир носи Драгишино име. Он је био доста млађи од мене, али ми је био много драг…

И златни капитен репрезентације Југославије Жарко Паспаљ поздравио је присутне.

– Масовност овог турнира довољно говори колико је Шарић био поштован… Очекујем да ће утакмице бити забавне, а све у сећање на једног дивног човека.

Испред ветеранки, говорила је Загорка Почековић.

– Пошто већ 27 година живим у Далмацији, када је дошло до ове идеје нико није био срећнији од мене. Та прилика да поново видим све другарице и свих бивших југославенских република у једној опуштеној атмосфери за мене је био сан снова…

Иначе, ове године биће оборен рекорд, пошто на меморијалу учествује 45 екипа ветерана и ветеранки из Русије, Словачке, Енглеске, Шведске, Словеније. Хрватске, БиХ, Црне Горе и, наравно, Србије. Уз то, појединачно долазе играчи из САД, Немачке, Турске и Израела. Дакле, укупно ће бити 450 играча и играчица, а биће одиграно чак 57 утакмица.

Уз Бојана Спасојевића, главни организатор Мишко Марић причао је о техничким стварима.

– Велико је задовољство што смо се окупили, повод је, наравно, Драгиша Шарић. Ми ветерани смо најстарији део кошаркашке фамилије и Ранко Жеравица је прошле године лепо рекао да смо секција која ово ради из чистог задовољства и због дружења, као и да се сетимо нашег друга Шаре. Овај турнир окупља људе из бивше Југославије, као и из разних земаља. Утакмице се играју у петак и суботу, већина у дворани „Визура“ у Земуну током целог дана. Било би лепо да се окупимо на свечаном затварању, у суботу у сали „Визура“ у 18,00 часова, када је додела пехара и признања. Хвала на подршци КСС, КСБ и спонзорима…

„Меморијални турнир Драгиша Шарић” и ове године ће имати хуманитарни карактер, пошто ће се прикупљати средства за Школу за слабовиду и слепу децу „Вељко Рамадановић“ у Земуну.

 

– То је лепа акција која је постала традиционална за овај турнир – додао је Марић.

 

На крају, емитован је поздрав за учеснике турнира од Тонија Кукоча и Ивице Дукана из Чикага.