Овог викенда одржана су два турнира А категорије у оквиру РОДА 3х3 првенства Србије, а Ниш и Лесковац добили су нове шампионе.

Због лоших временских услова турнир у Прибоју је отказан, те смо у суботу могли да се фокусирамо на Ниш и меморијални турнир „Иван Ица Јовановић“. На Тргу Краља Милана присуствовали смо врло узбудљивим утакмицама, а титулу шампиона понела је екипа Новог Београда. Нишлије су се показале као сјајни домаћини, а многобројна публика могла је да ужива у спектакуларним потезима које су приказали српски баскеташи.

Подршку је пружио и некaдашњи кошаркашки репрезентативац, сада потпредсeдник Кошаркашког савеза Србије задужен за мушку кошарку Игор Ракочевић, који је изнео низ похвала на рачун организатора, али се и дотакао предстојећих Олимпијских игара, на којима ће се први пут наћи и баскет 3х3.

– Турнир је лепо организован и на одличној је локацији, драго ми је да видим да се многи људи забављају. Кошаркашки савез подржава сваку акцију овог типа и учествује у томе, људи који воде 3х3 спорт су заиста експерти у свом послу и све су лепо организовали. Олимпијске игре су велики корак за овај спорт, ФИБА је, као кровна организација, препознала потенцијал баскета 3х3. Доста је различит од кошарке, али основа је иста, тако да је јако популаран и може свуда да се игра, пружа доста забаве и мислим да ће бити права ствар – истакао је Ракочевић.

После узбудљиве групне фазе, као и четвртфинала и полуфинала, уследила је ревијална утакмица у част Ивана Јовановића, да бисмо потом гледали врло узбудљиво финале. Баскеташи Новог Београда и Аутокуће Секулић пружили су сјајне партије, а после неколио резултатских преокрета, питање победника решио је Поповић поготком након продора. Члан шампионске екипе Вук Јовановић истакао је колико им значи ова титула.

– Дошли смо у измењеном саставу, али познајемо се доста добро, тако да није био проблем да играмо заједно. Баскет је био неизвестан, одлучила је једна лопта, али много нам значи овај турнир и ова титула за наставак сезоне – нагласио је Јовановић.

Пауза није дуго трајала, већ следећег дана РОДА караван се нашао у Лесковцу. Лоши временски услови нису спречили наше баскеташе да дају све од себе и боре се за трофеј, као и за пласман на финални турнир државног првенства.

Турнир се играо по куп систему, а међу 32 екипе као најбоља издвојила се Tropa de Elite. Оно што нису успеле на домаћем терену, Нишлије су урадиле у Лесковцу, пошто су у финалу били бољи од екипе Аутокућа Секулић са 17:15. У сјајној атмосфери, победничка екипа успела је да направи преокрет и стигне до прве титуле ове сезоне.

Наредног викенда очекује нас турнир Б категорије у Прибоју, а потом и турнир А категорије који ће се одржати у Краљеву.