Репрезентација Србије, играчи до 16 година, успешно је стартовала на Европском првенству у Летонији. Изабраници селектора Владимира Ђокића у оквиру првог кола групе „А“ уверљиво су у Оргеу савладали селекцију Финске. Српски кадети су имали извесних проблема само у првој четвртини, међутим убрзо су пронашли жељени ритам, наставили да играју чврсто у одбрани, а кад је прорадио шут пут према убедљивом тријумфу био је трасиран:
Србија У16 – Финска У16 79:55 (8:8, 29:18, 31:14, 11:15).

Трема и нервоза коју са собом носи сваки премијерни меч на шампионату утицао је да наш млади тим не почне дуел у Оргеу како зна и уме. Најбољи се то видело у шуту, јер су наши репрезентативци у првој четвртини од 16 покушаја из игре само три пута били прецизни. Међутим, већ на старту другог периода ствари су дошле на своје место. Бориша Симанић је постигао седам узастопних поена, уследила је тројка Алексе Раданова за вођство Србије 18:10 (14. минут). Фуриозну серију 18:2 закључили су Александар Аранитовић и Немања Динчић за већ осетну предност изабраника селектора Ђокића у 16. минуту – 30:12. Атипични фински тим који се све време храбро борио са неколико прецизних шутева у завршници првог полувремена успео је да донекле смањи заостатак – 37:26.

Још већу доминацију и супериорност српски кадети показали су у наставку утакмице. Одбрана Србије била је на све вишем нивоу, о чему најбоље сведочи број освојених (18), односно изгубљених лопти ривала (30). Проценти шута са свих позиција нашег тима су драстично поправљени, што се наравно одразило и на резултат – 63:40 (28. минут). Утакмица је била практично решена што је селектор Владимир Ђокић искористио да пружи прилику свим изабраницима како би се што више разиграли пред далеко теже окршаје који следе против селекција Литваније и Турске.

Можда и очекивано кренули смо у грчу, промашили неколико отворених шутева и зицера што су Финци искористили да поведу 8:3. Требало нам је времена да се привикнемо, прилагодимо атипичној игри ривала. Међутим, знали смо да наш квалитет мора да дође до изражаја. Убрзо смо пресекли неколико лопти, дошли до лаких поена из контранапада, после чега је све било пуно лакше. Константно смо повећавали предност и сигурном игром стигли до тријумфа. Идеја је била да се не истрошимо превише, да сви играчи добију прилику, како би што спремнији и свежији дочекали дуел са селекцијом Литваније који ће сигурно бити тежи и захтевнији – истакао је Владимир Ђокић, селектор мушке У16 репрезентације Србије.

СРБИЈА У16: Марјановић 2, Нешић 12, Николић 7, Аранитовић 10, Мусић 12, Ћућовић 2, Беслаћ 3,
Симанић 15, Раданов 8, Радовић, Динчић 6, Гашић 2.

ФИНСКА У16: Максхуни 20, Каукианен 2, Инама 5, Аирене 1, Книхтинен 2, Коскинен, Ниман 3,
Валтонен 2, Рика 10, Барлунд 8, Виален, Пола 2.

Комплетна статистика: линк >>>

У оквиру другог кола групе „А“ Европског првенства у Летонији, репрезентација Србије у четвртак од 19:15 часова игра против репрезентације Литваније.