Репрезентација Србије освојила је шесто место на Европском првенству за играче до 18 година које се данас завршава у Летонији. У последњем мечу на шампионату изабраници селектора Александра Бућана поражени су од селекције Литваније која је искористила велики пад у игри нашег тима у трећој четвртини кад је стекла кључну предност. Српски јуниори су били равноправни у скок игри, али уз велики број изгубљених и лош проценат шута за три поена практично су били осуђени на неуспех у овом дуелу: Србија – Литванија 56:63 (13:9, 18:19, 10:22, 15:13).

Иако је репрезентација Лирваније прве поене из игре постигла тек у осмом минуту, наш млади тим који је иначе доминирао у скоку на старту меча, због великог броја изгубљених лопти имао је скромну предност после првог периода – 13:9. У сличном ритму играло се и у наставку меча, а Литваници су почели нешто чешће да погађају, тако да су у 16. минуту прешли у вођство – 16:18. Ипак, захваљујући одличном Миленку Вељковићу (по десет поена и скокова за 11 минута проведених у игри) Србија је на полувреме отишла са минималним капиталом – 31:28.

Почетак другог полувремена био је пресудан за крајњи исход сусрета. Репрезентативци Србије више од пет минута нису поентирали, што су Литванци преко разиграног Домантаса Сабониса и сналажљивог Паулиса Валинкаса искористили и серијом 9:0 прешли у вођство, које је у 34. минуту износило тешко достижних 42:54. Покушавали су кошаркаши Србије да се тројкама врате у игру, али су били само једном прецизни из 18 покушаја. Ипак, два минута пре краја меча Василије Вучетић је успео да смањи на 50:56, међутим више није било времена ни могућности за нови преокрет.

– У одређеним елементима, пре свега шуту за три поена и изгубљеним лоптама били смо далеко слабији од ривала, који је и овога пута доказао да је искуснији и уигранији од нас. Нагло смо пали у трећој четвртини, а без шута из даљине било је веома тешко надокнадити велики заостатак и вратити се у игру. Без обзира на све преузимам пуну одговорност за данашњи пораз. Да ли је шесто место, резултатски успех или неуспех, видећемо после анализе која ће уследити са челним људима Савеза. У сваком случају захваљујем се члановима стручног штаба, а посебно свим играчима на које сам поносан због свега што су урадили од првог дана припрема па све до завршетка шампионата у Летонији. Од односа према обавезама, понашању и максимума који су пружали на сваком тренингу и утакмици – истакао је Александар Бућан, селектор У18 репрезентације Србије.

СРБИЈА: Јарамаз 2, Загорац 2, Пушица 5, Југовић, Апић, Бабовић, Ђукановић, Вељковић 20, Бурсаћ, Љубенковић 9, Вучетић 10,
Давидовац 8.

ЛИТВАНИЈА: Јургутис 3, Валинскас 12, Сулиаускас 8, Залаис 4, Грабаускас 9, Вербицкас 5, Саприкинас 2, Сабонис 12, Гига, Пипирас 2, Чаткевичијус 2, Сарукас 4.

Комплетна статистика: линк >>>