Репрезентација Србије допутовала је у летонску престоницу Ригу где ће бити одиграна завршница Европског првенства за играче до 18. година. Изабраници селектора Александра Бућана бриљирали су у другој фази шампионата, остварили три импресивне победе са просечном разликом од чак 33 поена предности. Ипак, због два минимална пораза у првом делу турнира морали су да се задовоље тек четвртим местом у групи “Е” што им је за противника у четвртфиналу донело селекцију Турске.

– Комплетну збрку направила је селекција Русије, која је после пораза од нас са 45 разлике, савладала Литванију и Француску. Њихов селектор нам се на сваком кораку захваљује и тврди да смо их спустили на земљу, опаметили, и да тек после дебакла против нас играју како знају и умеју.

Наш тим после тријумфа против Русије, БИХ и Чешке добија похвале од свих присутних на шампионату у Летонији.

– Изузетно смо задовољни приказаном игром и резултатима у другој фази шампионата. Практично смо били најдоминатнија екипа, најубедљивији, далеко најефикаснији, једини са све три победе у овом делу првенства. Наша игра у транзицији, са доста шутева и јаком одбраном дошла је до пуног изражаја. Играчи су повратили самопоуздање које ће нам бити неопходно у предстојећим мечевима – истиче селектор Бућан.

Противник српским јуниорима у четвртфиналном дуелу биће селекција Турске која је освојила прво место у групи “Ф”:

– Састали смо се у припремном периоду на турниру у Сарагоси где смо их уз доста среће победили у неизвесној завршници. Ради се о талентованој екипи, која неодољиво подсећа на тимове из старе југословенске школе кошарке. Веома су креативни, са доста различитих опција у нападу. Ми нећемо ништа мењати у нашој игри. Пробаћемо да кроз транзицију наметнемо наш стил игре, одиграмо јако у одбрани и будемо максимално борбени. Имамо ситнијих проблема са повредама, међутим свако од играча ће стиснути зубе и бити потпуно спреман за можда најважнији меч на шампионату – закључио је Александар Бућан, селектор У18 репреземтације Србије.

ЧЕТВРТФИНАЛЕ (26. јул):

Русија – Хрватска (13:00)
Србија – Турска (15:15)
Шпанија – Француска (17:30)
Летонија – Литванија (19:45)