Млада репрезентација Србије, играчи до 20 година старости, са перфектним учинком завршила је прву фазу Европског првенства које се одржава у Лињану (Италија). Изабраници селектора Владимира Ђокића савладали су данас селекцију Грчке, остварили четврти тријумф у низу, освојили прво место у групи „Б“ и на тај начин пренели максимална четири бода у други део шампионата. До новог тријумфа наш млади тим је дошао готово рутински, играјући таман толико колико је било потребно за славље, чувајући снагу за пуно важније дуеле који следе: Србија – Грчка 80:62 (17:15, 17:11, 19:17, 27:19).

У утакмици без превеликог резултатског значаја селектор Ђокић је већ у првој четвртини пружио прилику чак 10. играча. Најрасположенији на почетку дуела био је Ђоко Шалић који је био најзаслужнији што је Србија у првом кварталу константно била у минималном вођству (7:4, 13:11, 17:15). Пошто су онемогућили наш млади тим да три минута остане без поена Грци су успели да половином другог периода преокрену резултат – 21:22. Финиш првог полувремена припао је ипак репрезентативцима Србије. Ђорђе Каплановић имао је две успешне акције, уследиле су тројке Марка Гудурића и Огњена Јарамаза за солидну предност после првих 20 минута игре – 34:26.

Најбољи грчки играч Антреас Христодулу са пет узастопних поена на старту трећег периода, смањио је заостатак свог тима, али је убрзо истом мером узвратио Раде Загорац. Марко Гудурић је све више био у ритму као на претходним мечевима што је Србији донело прво двоцифено вођство – 48:37 (27. минут). Покушавали су репрезентативци Грче на све начине да ухвате резултатски прикључак, али су после три узастопне тројке Јарамаза, Загорца и Ребића схватили да су шансе за преокрет минималне – 64:50 (34. минут). Отпор ривала био је тада дефинитвно сломљен, а за расположене Ђокићеве изабранике, била је само ствар рутине, да меч приведу крају и остваре нову убедљиву победу – 80:62.

 

Утакмица није имала резултатски значај, али смо желели да останемо у добром ритму и наставимо са победама. Имали смо план, да неке играче одморимо, а онима који су мање играли на прва три сусрета дамо већу минутажу. Генерално све је прошло како смо замисли, имали смо у потпуности контролу утакмице у нашим рукама и дошли до тријумфа без већих проблема. Добро ће нам доћи слободан дан како би што спреније дочекали другу фазу шампионата – истако је Ненад Чанак, помоћни тренер у Стручном штабу младе репрезентације Србије.

СРБИЈА: Ребић 12, Загорац 18, Гудурић 8, Ракићевић, Апић, Бабовић 3, Јарамаз 12, Давидовац 2, Бурсаћ 6, Каплановић 11, Шалић 8, Тејић.

ГРЧКА: Спиридонидис, Лапис 15, Котас 6, Христодулу 14, Полинитис 1, Хаџиниколас 7, Теодору 3, Чалмпурис 9, Билис, Стаматис 4, Оикономополус, Спирополус 2.