Женска кадетска репрезентација Србије, играчице рођене 2002. године и млађе,  стартовала је победом на Европском првенства које се одржава у Каунасу (Литванија). Изабранице селектора Ненада Марковића су у првом колу групе “Б” савладале селекцију Холандије и већим делом сусрета плениле добром и борбеном игром. Српске кадеткиње су бриљирале у првих 30 минута сусрета кад су снажном одбраном и серијом тројки дошле до чинило се недостижне предности од 22 поена разлике. Ипак, због великог пада у игри нашег младог тима у последњој деоници, ривал је опасно запретио, али није успео да угрози заслужен тријумф наших репрезентативки којима ће овај тријумф доста значити на плану самопоуздања у наставку шампионата:

Србија – Холандија 54:48 (11:15, 20:8, 17:3, 6:22).

Веома добро су српске репрезентативке почеле премијерни меч у Каунасу. Расположена Сара Опачић погодила је две тројке за вођство 8:3 у петом минуту. Међутим, од тог тренутка Холанђанке преузимају иницијативу, поправљају шут, што им је уз неколико офанзивних скокова помогло да прву четвртину реше у своју корист – 15:11. Серијом 15:2, Србија је кренула у наставак сусрета и успела да дође до првог осетнијег вођства 26:17. Да није било неколико промашених зицера и изгубљених лопти, наш млади тим је могао на полуврмену да има још убедљивију предност од 31:23.

Наставиле су српске кадеткиње са борбеном и још агресивнијом игром у другом полувремену. Направљена је серија за 13:2 за вођство 44:25 које су тројкама крунисале непогрешива Сара Опачић, Јована Боричић и Исидора Младеновић. Имресивна је у тим тренутцима била игра у одрбани изабраница селектора Марковића, јер Холанђанке нису имале готово никаквих решења у нападу. Међутим, све се нагло променило у последњој четвртини. Дошло је до великог пада концентрације у игри српских кадеткиња, ривалке су почеле да погађају из готово свих позиција чиме су у 35. минуту драстично смањиле заостатак – 51:44. Ипак, наш млади тим је у самој завршници нашао начин да заустави противника и мирно приведе меч крају.

СРБИЈА У16: Јовановић 2, Опачић 19, Матић, Поповић, Зарић, Радојчин 7, Вучковић 2, Боричић 3, Младеновић 10, Давинић 5, Митровић 6, Самарџић.

ХОЛАНДИЈА У16: Е. Ромкес, Розинг, Меијер 11, Меринга, Сендар, Кулк 2, Ван дер Плас 9, Тондерс 4, Брујинјес 5, Хујбенс 16, Ван дер Мас, Л. Ромкес 1.

Комплетна статистика, ЛИНК: http://www.fiba.basketball/europe/u16women/2018/game/1708/Serbia-Netherlands#tab=boxscore

У другом колу групе “Б” репрезентација Србије у суботу од 15:45 часова игра против селекције Летоније.