Репрезентација Србије освојила је 11. место на Светском првенству за играчице до 19 година које се одржава у Литванији. У последњем мечу на шампионату изабранице селектора Зорана Ковачића, после шест узастопних пораза, одиграле су далеко најбољи меч на турниру, убедљиво савладале домаћу селекцију, која је већ после прве четвртине морала да се помири са неуспехом. Коначно су српске јуниорке одиграле утакмицу без грча, биле потпуно опуштене и показале да вреде и заслужују много више од скромног пласмана на овом Светском првенству: Литванија – Србија 36:84 (11:30, 10:17, 10:20, 5:17).

Шут који је током читавог шампионата био највећи проблем нашег младог тима, сјајно је функционисао већ од старта утакмице. После само три минута Србија је водила са 10:0, а у финишу прве четвртине имала чак 22 поена предности – 29:7. Александра Станаћев, Александра Црвендакић, Наташа Ковачевић, Кристина Топузовић и Катарина Вучковић доминирале су тереном и супериорном игром из минута у минут повећавале вођство које је максимум у првом полувремену достигло у 18. минуту – 45:17.

Иако је победник одавно био познат, кошаркашице Србије нису имале намеру да смање ритам. Биле су још агресивније и упорније у намери да се са што убедљивијом победом опросте од учешћа на Светском првенству. Селектор Ковачић је често вршио измене, пружио прилику свим играчицама што ни најмање није утицало на однос снага на терену, као ни на резултат. Наш млади тим је футиозном игром крајем трећег периода повео са 65:25, да би рекордну предност остварио у последњим секундама кад је Олга Степановић поставила коначан резултат – 84:36.

– Почели смо шампионат тријумфом против Јужне Кореје, завршили га убедљивом победом против Литваније. На жалост измеђа та два меча доживели смо шест пораза, што је резултирало 11. местом на турниру. Није нас било на Светским првенствима шест година, тако да можемо да будемо донекле задовљни овим остварењем. Било је видљиво да нисмо били комплетни током припремног периода, да нам је недостајало 6-7 дана заједничког рада. На већини утакмица играчице су биле у стегнуте, играле у грчу, биле далеко од реалног максимума. Данас су на пример биле опуштене, иако је противник био слабијег квалитета, пружиле су одличну партију и доказале да вреде много више од пласмана које су постигле у Литванији – закључио је Зоран Ковачић, селектор женске У19 репрезентације Србије.

ЛИТВАНИЈА: Карајунаите 3, Сирсинаитајте 2, Доброволскајте 4, Витунскајте, Маураите, Тамасаускајите, Зелните 2, Казлаускајите, Мизгерајте 7, Белицкајте 10, Матузонајте 6, Сараускајте 2.


СРБИЈА:
Бошњак, Црвендакић 12, Видаковић 6, Ковачевић 13, Степановић 4, Топузовић 13, Станаћев 6, Вучковић 9, Јанковић 2, Мандић 11, Ћирић 4, Бошковић 4.

Комплетна статистика: линк >>>