Јуниорска репрезентација Србије освојила је бронзану медаљу на Европском првенству које се одржава у Литванији и Летонији за играче до 18 година. Изабраници селектора Дејана Мијатовића у борби за треће место у Виљнусу савладали су селекцију Русије и на најбољи начин заокружили успешно учешће на шампионату Старог континента: Србија У18 – Русија У18 66:56 (20:20, 15:13, 17:12, 14:11).

Одлично су кренули српски кошаркаши и већ после три минута повели са 8:4. За разлику од неких ранијих утакмица није било проблема са шутем у раној фази, пошто су били успешни из првих пет покушаја. Међутим, и Руси су добро парирали и нису дозвољавали да се Србија одлепи. Серијом 7-0 Русија је у последњи минут прве четвртине ушла са предношћу од три поена – 19:16. Ипак кошем Милоша Јанковића, који се одлично снашао у последњој секунди овог периода Србија долази до изједначења – 20:20. Првих пет минута друге четвртине прошло је у благој иницијативи руских кошаркаша, али је Стефан Пот после ефектног продора вратио предност (28:26). То стање није дуго трајало, пошто су Руси муњевито одговорили серијом 7-0 и повели са 33:28. Нису се предавали изабраници Дејана Мијатовића и преко Николе Чворовића и Ђока Шалића узвратили су истоветном серијом и дошли до новог вођства – 35:33, чиме је постављен коначан резултат првог полувремена, што је одличан резултат, с обзиром да су српски јуниори имали чак 10 изгубљених лопти у овом периоду.

Већи део треће четвртине протекао је у рововској борби, у којој ниједан тим није успео да направи осетнију предност, све до 29. минута када је Србија дошла до највеће предности на утакмици од осам поена разлике – 52:44. Наши јуниори су одлично почели и одлучујућу деоницу, а у 32. минуту први пут су стекли 10 поена разлике – 55:45. Одбрана је почела да игра чвршће, смањио се број изгубљених лопту, што је већ у наредном нападу донело и 13 поена вишка (58:45). Велику серију Србије наставио је сјајни Стефан Пот новом тројком за максималних 16 поена разлике (61:45). Од тог ударца Руси нису успели да се опораве и српски кошаркаши су мирно привели утакмицу крају.

– Пресудила је огромна воља и карактер. Било је потребно истрајати свих 40 минута против Руса. Били смо принуђени да расподелимо минутажу и неким играчима који су мање играли. Велики посао одрадили су Никола Ребић изневши организацију игре, као и Михајло Андрић, који нам је донео ширину у игри. Ово је прва медаља за генерацију, свестан сам да радим у земљи кошарке у којој су највише амбиције, али ово је дуготрајан процес, који мора да се настави и у клубовима. Честитам играчима на карактеру и истрајности, имали су напорне припреме, доста кадровских проблема, али је ово првенство афирмисало неке играче попут Стефана Пота, Николе Радичевића, Ђока Шалића, Николе Чворовића, Луке Анђушића, али никог не бих да издвајам јер су сви репрезентативци изнели ово такмичење на сјајан начин – није крио задовољство после великог успеха селектор Дејан Мијатовић.

СРБИЈА У18: Радичевић, Пот 21, Ђукановић, Ребић 7 (4 ас), Чворовић 6 (8 ск), Кутлешић, Анђушић 6 (5 ск), М. Јанковић 3, Н. Јанковић 2,
Андрић 6, Ристић, Шалић 15 (6 ск).

РУСИЈА У18: Кашин 2, Кречетов 10, Ганкевич 1, Куљагин 11, Анајев 5, Алферов, Јегоров 1, Илнитскиј 7, Богданов, Десјатников,
Карењин 7, Кањигин 12.

Комплетна статистика: линк >>>

Све честитке јуниорима Србије на освојеној медаљи. Изабраници селектора Дејана Мијатовић враћају се у Србију у понедељак увече у 23:15 часова.