Кадетска репрезентација Србије допутовала је у Виљнус где ће сутра од 14:45 часова против селекције Шпаније играти четвртфинале Европског првенства које се за играче до 16 година одржава у Литванији и Летонији. Изабраници селектора Марка Ичелића уз селекцију Италије приказали су далеко највише у досадашњем току шампионата. После старног пораза од Немачке, најбољи српски кадети нанизали су пет узастопних тријумфа и суверено изборили пласман међу осам најбољих на Европском првенству.

– Момци су пружили максимум на сваком сусрету, чак и више од тога. Били су прави тим на свакој утакмици и кад смо изгубили од Немаца и кад смо ушли у серију победа. Велика борбеност, чврст карактер и колективни дух остају наши најјачи адути. Без обзира шта ураде у наредне три утакмице доказали су, да са пуним правом носе репрезентативни дрес и представљају будућност српске кошарке – истиче Марко Ичелић .

У најтежем и најважнијем мечу на шампионату, ривали српским кадетима биће репрезентација Шпаније. Селекција од које смо два пута поражени у припремном периоду, али и екипе које је због три узастопна неуспеха једва изборила пласман у четврфинале.

– Оба меча, пре месец дана, тесно смо изгубили од селекције Шпаније у Зрењанину. Међутим, тада смо били ослабљени неиграњем Ђоковића, Вучетића, Стојановића, Старинчевића и Ковачевића. Доста смо напредовали од тог периода, међутим осцилације у кадетском узрасту су сасвим уобичајна појава. Видећемо колико је Шпанцима пољуљано самопоуздање због последњих пораза, а у каквом смо ми налету због серије тријумфа на шампионату.

Србија је на другом месту, иза селекције Француске, по броју примљених поена на Европском првенству у Литванији и Летонији. Селектор Ичелић сматра да ће игра у одбрани бити кључни фактор успеха у четвртфиналном двобоју са Шпанијом.

– Шпанци играју као уосталом и све њихове репрезентативне селекције, са доста трчања, игре у транзицији, где покушавају пасом да дођу до отворених шутева и лаких поена. Имају одличну бековску линиију која им је јачи део тима. Учинићемо све да их успоримо, успостваимо позициону игру и покушамо да што више лопти спустимо у рекет, где мислим да имамо предност. Шпанци на пример шутирају слободна бацања само 60%. Зато не смемо дозволити лаке поене, већ сваки такав покушај спречити фауловима и терати их што чешће на линију слобдоних бацања. Одлучиће нијансе, инспирација, али физичка припремљеност, јер нико од ових младих играча није навикао на овакав ритам утакмица. Даћемо све од себе и борити се до последње секунде – закључио је Марко Ичелић, селектор кадетске репрезентације Србије.

ЧЕТВРТФИНАЛЕ (петак, 27. јул)

Италија – Пољска (12:30)
Србија – Шпанија (14:45)
Турска – Немачка (17:10)
Француска – Хрватска (19:30)