Званично отварање Европског првенства у Литванији, обележило је обарање Гинисовог рекорда за који су заслужни литвански навијачи. У шест градова Литваније, Клаипеди, Алитусу, Шиаулајиу, Пеневижусу, Каунасу и Виљусу, више од 55.000 поклоника баскета пет минута истовремено тапкало је кошаркашке лопте, а затим их високо бацило у ваздух. Тиме је надмашен рекорд 30 хиљада пољских навијача који су пре две године у седам својих градова на сличан начин најавили почетак Европског првенства.

После овог навијачког перформанса, литваски премијер Андриус Кинилиус, градоначелник Виљнуса, Артурас Зоукас, генерални секретар ФИБА, Нар Занолин и репрезентативац Литваније, Линас Клеиза, свечано су пресекли врпцу и прогласили Еуробаскет 2011. отвореним.

Председник ФИБА Европа, Олафур Рафнсон, честитао је литванским навијачима на обарању Гинисовог рекорда, а свим учесницима Европског првенства пожело доста успеха на шампионату:

– Верујем да ћемо присуствовати најквалитетнијем и најузбудљивијем шампионату Европе у последњих неколико година, а да ће Литванија бити сјајан домаћин– истакао је Олафур Рафнсон, председник ФИБА Европа.

[separator style_type=“none“ top_margin=“5″ bottom_margin=“0″ sep_color=“#ffffff“ icon=““ width=““ class=““ id=““]