Милос ТеодосицРепрезентација Србије остварила је први тријумф наLondon Invitational Tournament 2011. Наши најбољи кошаркаши у другом колу Предолимпијског турнира у британској престоници лако су изашли на крај са селекцијом Кине која је само на старту меча пружила јачи отпор. Уместо селектора Душана Ивковићакоји је због прехладе и повишене температуре остао у хотелу, наш тим је са клупе предводио помоћни тренер Александар Кесар. На данашњем мечу у саставу нису били Душко Савановић и Стефан Марковић: Србија – Кина 87:53 (22:15, 19:16, 26:11, 20:11).

Селекција Кине је боље почела утакмицу, повела 13:9 после две погођене тројке свог најбољег играча Јанлијан Јиа. Веома брзо су се репрезентативци Србије консолидовали, пронашли прави ритам и преко расположеног Милоша Теодисића који је у првих 12. минута постигао девет поена дошли у вођство 25:18. Кинези су пружали солидан отпор до краја првог полувремена које је ипак завршено двоцифреном предношћу наших најбољих кошаркаша- 41:31.

Наставак игре протекао је у потпуној доминацији репрезентације Србије. Великим бројем контранапада и лаким поенима испод самог коша које су углавном реализовали капитен Ненад Крстић и Милан Мачван предност Србије је у финишу трећег периода износила 65:44. Опуштања није било до самог краја, интезитет одбране и даље је био на високом ниво, тако да не треба да чуди што је селекције Кине у другом полуврмену постигла само 22 поена.

Поново шут за три поена није служио репрезентативце Србије (7-26), али зато били много успешнији у покушајима за два поена (31-45). Најефикаснији играч у нашој репрезентацији био је Милош Теодосић са 19 поена, капитен Ненад Крастић постигао је 13, док су по 11 поена постигли Миленко Тепић и Милан Мачван.

Помоћни тренер репрезентације Србије, Александар Кесар истакао је да су испоштовани сви договори пре меча са селекцијом Кине:

– После пораза од репрезентације Хрватске договорили смо се да одиграмо максимално ангажовано и концентрисано свих 40 минута. Играчи су тај договор у потпуности испоштовали буквално до последње секунде утакмице против Кине што је резултирало убедљивом победом. Свих 12 играча је добило прилику да игра и сви су пружили велики доринос тријумфу. Веома је важно да смо показали јак тимски дух и да је екипе на прави начин одреаговала после пораза на старту турнира од селекције Хрватске.

У трећем колу Предолимпијског турнира у Лондону, репрезентација Србије у четвртка од 21:30 часова игра против селекције Велике Британије.

Комплетна статистика: линк >>

СРБИЈА: Теодосић 19, Тепић 11, Рашић 7, Паунић 5, Трипковић 10, Кешељ 2, Крстић 13, Перовић 3, Мачван 11, Марјановић 2, Бјелица 4, Милосављевић.

КИНА: К. Зенг 8, С. Ванг, Сун 2, З. Зенг, Ји 20, Ју, Су 1, З. Ванг, Бо Зенг 8, Ли 6, Кси 3.