Репрезентација Србије, играчице до 16 година старости, претрпела је пораз на старту Европског првенства у Мађарској. Изабранице селектора Јована Гореца у оквиру првог кола групе „Б“ поражене су од селекције домаћина шампионата. Српске кадеткиње су од самог старта утакмице у Дебрецину имали великих проблема у нападу, већим делом дуела проценат шута им је био испод 20%, што је уз бољи скок ривала, неминовно довело до пораза:
Мађарска У16 – Србија У16 44:33 (14:4, 12:9, 8:8, 10:12).

Нервоза и трема коју са собом носи сваки премијерни меч на великом такмичењу утицао је да наш млади тим веома лоше почне дуел против домаће селекције. После серије грешака и промашаја, прве поене за Србију постигла јеМарија Стојиљковић тек у петом минуту утакмице. Мађарски тим који је од самог старта успоставио доминацију у скок игри и већину поена постизао из рекета, већ средином друге чествртине остварио је значајну предност – 23:6. Значајно бољом одбраном и серијом 6:0 у последњем минуту првог полувремена српске кадеткиње су донекле смањиле заостатак (26:13), са чиме су још и могле бити задовољне ако се у обзир узме веома низак проценат шута из игре – 18%(4-22) у првих 20 минута сусрета.

Успеле су изабранице селектора Гореца да у наставку утакмице пожртвованом игром у одбрани зауставе нападе ривале, али решење за игру у нападу није пронађено. У првих 30 минута српске кадеткиње су 15 пута безуспешно покушавале да погоде иза линије 6,75, док су се Мађарице углавном одлучивале за покушаје из рекета. Утакмица у Дебрецину дефинитивно је преломљена на почетку финалне деонице кад је ривал серијом 6:0 дошао до предности 40:21. Коначно у последња три минута утакмице прорадио је напад нашег тима Ивана Катанић, Марија Илић и Теодора Турудић иницирале су серију 10:2, што је ипак било довојно само да се ублажи пораз – 44:33.

– Трема је учинила своје. Лош почетак одредио је даљи ток утакмице. Подлегли смо атмосфери у дворани која нам је већим делом меча везала руке, што се иначе највише одразило на игру у нападу. Погодили смо само 12 од 54 шута из игре, нисмо погодили ниједну тројку из 17 покушаја. То нам се ниједном није догодило у прирпемном периоду. Морамо подићи главе, учиити све да добијемо једну од преостале две утакмице у групи како би се пласирали у другу фазу шампионата – истакао је Јован Горец, селектор женске У16 репрезентације Србије.

МАЂАРСКА У16: Чукор 4, Торок 4, Пуштај 4, Доктор 2, Студер 5, Фојтл 4, Мереш 7, Шели, Геребен 7, Лелик 1, Радоч, Сош 6.

СРБИЈА У16: Катанић 4, Наумчев, Илић 6, Ђорђевић 2, Стојиљковић 4, Турудић 4, Бојовић 2, Зељковић, Ђокић 2, Вучковић 8, Јованчевић 1, Маринковић.

Комплетна статистика: линк >>>

У оквиру другог кола групе „Б“ Европског првенства у Мађарској, У16 репрезентација Србије у петак од 13:45 часова игра против селекције Шпаније која је данас савладала Хрватску 89:60.