Репрезентација Србије, играчице до 16 година, заузела је 11. место на Европском првенству у Мађарској. Изабранице селектора Јована Гореца у последњем мечу на шампионату у Дебрецину савладале су селекцију Словачке. Наш млади тим је почео веома лоше, губио са 13:0 у петом минуту, али је у наставку дуела успео да се консолидује, заиграо пуно боље и у драматичном финишу дође до заслуженог тријумфа. Српске кадеткиње су на девет утакмица на турниру оствариле скор 5-4, али су три стартна пораза условила да крајњи пласман не буде бољи од 11. места: Србија У16 – Словачка У16 65:63 (14:24, 19:17, 11:6, 21:16).

Неубедљив почетак нашег младог тима, обележен са пуно грешака и промашаја, условио је вођство селекције Словачке од 13:0 у четвртом минуту. Ипак, како је сусрет одмицао Србија је све више хватала прикључак, заиграла далеко ангажованије и преко расположене Невене Вучковић успела да у 17. минуту смањи на 30:33. Међутим, до краја првог полувреман српске кадеткиње нису постигле поне из игре, што је ривал искористо да на истеку 20. минуту поново стекне солидну предност – 33:41.

Много бољом одбраном, бројним офанзивним скоковима Марије Илић, Србија је успела поенима Ање Маринковић, Марије Стојиљковић и Александре Катанић да коначно стигне до изједначења – 52:52 (32. минут). Преузео је у тим тренуцима наш млади тим контролу игре и убрзо преко непогрешиве Марије Стојиљковић повео са 63:58. Узвратио је ривал убрзо са две тројке Јулије Лекеш, али су се српске кадеткиње у узбудљивом финишу боље снашле и дошле до заслуженог тријумфа – 65:63.

– Дошли смо на шампионат да изборимо опстанак и успели смо у тој намери. Остаје утисак да нас нико није надиграо, да смо у свим утакмицама које смо изгубили били равноправни. За бољи резултат било је неопходно да наше играчице имају мало више искуства и самопоуздања. Верујем да ћемо следеће године бити бољи и борити се за пласман у четвртфинале. На крају желео бих да се захвалим свим играчицама на приказаном труду и залагању, члановима Стручног штаба на сарадњи, као и свима из Кошаркашког савеза Србије који су нам омогућили квалитетне припреме и све време пружали максималну подршку– истакао је Јован Горец, селектор женске У16 репрезентације Србије.

СРБИЈА У16: Катанић 5, Наумчев 4, Илић 7, Ђорђевић 4, Стојиљковић 16, Турудић, Бојовић, Зељковић, Ђокић, Вучковић 18, Јованчевић, Маринковић 11.

СЛОВАЧКА У16: Саблатурова, Скублова 6, Микулашикова 6, Хавранова 7, Јаринова 2, Оварлова, Лелкеш 16, Дробна, Чифарјова, Феверова 11, Дубенова, Ковалчикова 15.

Комплетна статистика: линк >>>