Млада женска репрезентација Србије доживела је пораз од Пољске у утакмици за пласман од деветог до 12. места на Европском првенству које се одржава у Мађарској за играчице до 20 година. Иако су водиле током већег дела утакмице и јуначки се бориле, изабранице Раденка Варагића нису издржале у правом маратону: Србија У20 – Пољска У20 66:72 (16:7, 13:12, 8:9, 11:20, 10:10, 8:14).

Србија је почела фантастично и превасходно сјајном игром у одбрани добила прву четвртину са 16:7. Много већа борба водила се у другом периоду, али српске кошаркашице ниједног тренутка нису одступале и успешно су држале разлику из прве деонице. На крају су на полувреме отишле са обећавајућих 29:19.

Изабранице Раденка Варагића нису посустајале, али су Пољакиње дефинитивно подигле ниво игре у односу на прву четвртину. То им ипак није донело више од смањења заостатка на девет поена (37:28) и са тим резултатом се ушло у последњу четвртину. Стигао је умор српске кошаркашице, што је противник искористио и ухватио резултатски прикључак. Ушло се у неизвесну завршницу, која је на крају довела до продужетка. У додатних пет минута Пољска је дошла у једном тренутку до предности од 54:50, али је Србија ухватила прикључак и у последњи минут ушла са поеном заостатка (55:56).Снежана Чолић је потом везала три поена и 24 секунде пред крај првог продужетка донела вођство од 58:56. Међутим, Пољска је успела да постигне кош и избори други продужетак. Тврдо је почео други продужетак, али су Пољакиње направиле серију од 5-0 и минут и по пре крај дошле до највеће предности од шест поена (69:63). Наташа Ковачевић је погодила тројку за 69:66, али је то било све од српских кошаркашица. Треба споменути херојску партију Емеше Виде, која је била најмалаксалија после тровања, али је смогла снаге да јуначки одигра утакмицу и забележи 11 поена и осам скокова.

– Није нам се дало да добијемо утакмицу. Били смо бољи противник 35 минута, али што због неких глупости, што због лошег шута за три поена, играли смо продужетке. Имали смо шанси и задње нападе на крају регуларног дела и првог продужетка, али нисмо успели. Била је добра утакмица и честитам девојкама. Сутра нас очекује последња утакмица и даћемо све од себе да је добијемо, али биће тешко, посебно јер је Снежана Чолић добила ударац у квадрицепс, па ћемо видети да ли ће играти – истакао је први тренер Раденко Варагић .

СРБИЈА У20: Чолић 10 (7 ск, 6 ас), Дијан 2, Ј. Станковић, Јакшић 3 (5 ск),
К. Станковић, Ковачевић 15, Станачев 4, Тошковић 11 (5 ск), Ђорђевић, Рајић 2,
Вида 11 (8 ск), Брајковић 8 (10 ск).

ПОЉСКА У20: Ковалска 4, Косенж, Јасновска 10, Зитара 12, Иџијорек, Мистигац 11, Кураш 6, Моравјец 2, Штелмах 18, Бандик 7, Шчепаник 2, Вилк.

Комплетна статистика: линк >>>

Репрезентација Србије последњу утакмицу на шампионату игра у суботу 25. августа од 18:15 часова у Дебрецину у борби за 11. место против репрезентације Словачке. Наша репрезентација на старту шампионата је већ одмерила снаге са Словачком и победила у неизвесној утакмици, након продужетка, резултатом 68:67.