Кошаркашице Србије отпутовале на Олимпијске игре у Рио

Кошаркашице Србије, европске првакиње кренуле су пут Рија преко Дубаија. У путу који ће трајати два дана, основни циљ ће бити задржати свежину и што боље се аклиматизовати на велике временске разлике. О очекивањима и атмосфери у екипи говорили су селекторка Марина Маљковић, капитенка Милица Дабовић и Јелена Миловановић, а прилику да им пожеле сву срећу на Играма искористили су потпредседник Олимпијског комитета Србије Жарко Паспаљ и председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас.

– Осећам велику истинску срећу што смо се приључиле нашим великим спортистима, који су свих ових година у континуитету доносили медаље за нашу земљу и правили добре резултате. Поносне смо што смо део тог тима и што ћемо представљати Србију у Рију. Изузетно ми је драго што ћемо у кошарци имати обе селекције, што је заиста огроман успех и нада у кошарку у нашој земљи. Ми ћемо се, што је увек било специфично за Србију, трудити да се боримо, да прикажемо инат, да покажемо да је у спорту све могуће, па да и победимо све оне много веће силе од нас. Током овог четворогодишњег пројекта, наш главни аргумент је била једна велика борба, која води до фанатизма, а када ћемо то приказати ако не на Олимпијским играма. Са великом срећом одлазимо у Рио, где ћемо уз све неке реалне потешкоће покушати да се приближим врхунским спортистима Србије и да остваримо континуитет добрих резултата – истакла је селекторка Марина Маљковић.

Са њом се сложила и капитенка Милица Дабовић која је поновила да је срећна и поносна што ће бити међу најбољим на свету и обећала је да ће она, као и све њене саиграчице да се боре како би оствариле што боље резултате. На томе је потенцирала и Јелена Миловановић.

 

– Марини, Милици, свим мојим саиграчицама и мени је велико задовољство што ћемо представљати Србију на оваквом такмичењу. Надам се да ћемо се расположене вратити из Рија – нагласила је Јелена Миловановић.

 

У авиону за Рио уз кошаркашице нашли су се и ватерполисти Србије.

– Пошто сам једини председник Савеза који је добио ту част да два пута говори на испраћају, јер ће у Рију бити и момци и девојке, данас желим да се захвалим Олимпијском комитету Србије што је на овом путу спојио најлепше и најзгодније спортистиње и најбоље и најзгодније спортисте. Ако ватерполисти узму медаљу, схватите да ће то бити и заслуга нас из кошарке, а апсолутно сигурно ће бити и обрнуто. Девојке знају да смо ми пре 4-5 година почели са овом причом, такође знају и шта су тада о мени причале када сам их убеђивао да ће ићи на Игре. Ево дошли смо коначно до тога. Сигуран сам да ће се из Рија вратити расположене. Верујем да ће се борити као и увек и да ћемо се вратити на ово исто место тако што смо супер представљали Србију. Медаље ће доћи као последица огромног одрицања у претходним годинама. Велика је ствар бити тамо, представљати своју земљу и желим им свима много успеха – рекао је Драган Ђилас, председник КСС.

Испред Олимпијског комитета Србије, присутнима се обратио потредседник Жарко Паспаљ.

– Прво желим да истакнем једно велико лично задовољство што испред себе имам две фантастичне екипе. Поћи ћу од цура, које су нам вратиле снагу и веровање да женска кошарка постоји на овим просторима после дуго година и одлазе на највеће спортско такмичење које постоји као првакиње Европе. Желим вам много здравља и добро такмичење – закључио је Паспаљ.

Српске репрезентативке до почетка игара одиграће две припремне утакмице у Рију против Бразила и Аустралије. Први меч Маринине “краљице” на Олимпијском турниру играју 7. августа против Шпаније.