Србија против Белорусије (петак, 18 сати – РТС2) бије битку за финале ЕП
Српске кошаркашице победом у четвртфиналу Европског првенства над Турском направиле су велики подвиг и испуниле зацртан циљ, а то је пласман међу првих пет екипа који води на квалификациони турнир за Олимпијске игре у Рију. Ипак, како је селекторка Марина Маљковић нагласила, не постоји ниједан разлог да се Србија овде зауставља или задовољава, али да еуфорију треба контролисати.

 

– Рекла сам играчицама да је много оних који су умрли у еуфорији. Треба задржати мирне главе у овом тренутку. Направиле смо велики резултат. Све оно на чему смо радиле претходне три године и посебно од првог дана припрема 27. априла је стало у 40 минута утакмице против Турске. Све оно на чему смо потенцирали после сваке пријатељске утакмице и сваког дуела на шампионату смо овога пута у потпуности испунили. То је наш кошаркашки стил, то је оно што ова екипа најбоље зна да уради и ја им на томе честитам још једном – каже селекторка Марина Маљковић.

 

Србија ће се за пласман у финале борити против Белорусије у петак од 18 часова. У питању је још један веома неугодан ривал, који је у четвртфиналу савладао Литванију.

– Чека нас веома неугодан противник, чији је мотор тима америчка плејмејкерка Линдзи Хардинг. Она има добру контролу лопте, сјајно разиграва свој тим, а може да буде врло опасна и по кош. Душа тима је Анастасија Верамејенка, нешто попут Јилмазове у Турској. Ту је и доминантни центар Јелена Леучанка. Биће велики изазов да зауставимо њихове водеће играчице. Морамо да будемо максимално концентрисане, јер у супротном улазе у њихов ритам у коме су веома опасне. Можемо да се надамо победи само ако, као против Турске испоштујемо наш концепт до последњег детаља – каже српска селекторка.

Марина Маљковић још једном је истакла да је тим тај који доноси победу и да је од изузетног значаја да у сваком тренутку свих пет кошаркашица на паркету морају да функционишу као једна.

– Морамо да се фокусирамо на садашњи тренутак. Дивно је што смо обезбедиле
пласман на квалификациони турнир за Олимпијске игре, али то је нешто што нас тек очекује. Ово је реалност, нешто што је на дохват руке, али опет тако далеко. Да би се на крају радовале потребно је да уложимо и последњи атом снаге, концентрације и врхунске припреме. Верујем да смо способне то да урадимо – закључила је селекторка Србије.

Утакмица Србија – Белорусија игра се у петак од 18 часова у спортској дворани у Будимпешти. У другом полуфиналу састаће се бољи тимови из четвртфиналних мечева Шпаније и Црне Горе, односно Француске и Русије.