Српске кошаркашице у четвртак од 20 часова играју полуфинале Олимпијских игара против Шпаније

Кошаркашице Србије у четвртак играју полуфинале Олимпијских игара у Рију против националног тима Шпаније. Изабранице Марине Маљковић савладале су Аустралију са 73:71 херојском игром, која им је донела прилику да се боре за одличје на највећој спортској смотри на свету.

Шпанија је до полуфинала стигла фуриозном завршницом. На три минута до краја имала је минус 8 (52:60) против Турске. Четири секунде пре краја Лара Сандерс је изједначила на 62:62, да би би потом Ана Круз узела лопту прешла преко целог терена и уз звук сирене погодила за тријумф Шпаније.

– Две ствари сигурно знам – да смо пласманом у полуфинале направиле огроман успех, али и да не желимо ту да се зауставимо. Верујемо да имамо квалитет за финале и даћемо све од себе да то остваримо и усрећимо све наше људе у Србији – рекла је Ана Дабовић.

Наша репрезентација је у налету. После два везана тријумфа у групи против Кине и Сенегала, екипа Марине Маљковић победила је једног од главних фаворита Аустралију и ушла у борбу за медаље. Српска селекторка истиче да се наше кошаркашице ту неће зауставити.

– Ствари се нису промениле. Наш циљ остаје исти. Идемо даље храбре, поносне, насмејане да се боримо за Србију, за наш народ, за наше навијаче. Други пут на овом турниру ћемо играти против Шпаније, коју веома добро познајемо. Знамо одакле нам прети опасност и знамо шта је потребно да урадимо да би направиле нови историјски тренутак за нашу женску кошарку. Биће тешко јер имају заиста врхунске играчице попут Круз, Палау, Албе и осталих које годинама играју јака такмичења као што су Евролиге и WНБА. Шпански национални тим, који нас је победио на почетку турнира у једној неизвесној утакмици, има велики кошаркашки таленат. Ми смо у налету. Из утакмице у утакмицу играмо све боље и тражићемо своју шансу. Нико нам не може одузети борбени карактер. Сада нема стајања. Уложићемо и последњи атом снаге да би продужили низ – истакла је селекторка репрезентације Србије Марина Маљковић.

Шпанију на овом турниру предводи Асту Ндур, која је најкориснија играчица екипе са 18.7 индексних поена и најбоља скакачица са 9.2 ухваћене лопте. Алба Торенс је најбољи стрелац са 16.5 поена, а Лаиа Палау најбољи асистент са 4.5 успешних додавања. Поред тријумфа над Србијом на старту турнира од 65:59, победиле су још и Кину 89:68, Сенегал 97:43 и Канаду 73:60, док су изгубиле од Американки 103:63.

Утакмица Шпанија – Србија игра се у четвртак од 20 часова. Четири сата касније почиње друго полуфинале у коме се састају Француска и Сједињене Америчке Државе.