Европске првакиње кошаркашице Србије у понедељак почињу припреме за две квалификационе утакмице за Еуробаскет 2017.

Женска кошаркашка репрезентација Србије окупља се 15. фебруара за наставак квалификација за Еуробаскет 2017. Србија се такмичи у групи Д где је до сада остварила две победе и где је у фебруару очекују два тешка гостовања, Украјини и Немачкој.
Селекторка шампионки Европе, Марина Маљковић, рекла је да очекује потпуно другачије мечеве у односу на досадашње дуеле квалификација.

– Новембар и фебруар су у потпуности различите приче, с тим да је утакмица у Украјини најтежа утакмица која нас до сада чека, а да не причам о нашој ситуацији, јер су се догодиле неке потешкоће и повреде водећих играчица – рекла је Маљковићева.

Селекторка је истакла да ће ови мечеви посредно бити и део припрема селекције за Олимпијске Игре у Рију овог лета.

– Не могу да кажем да ћу ову акцију у фебруару директно да користим у припремама за Олимпијске Игре, али наравно да је тако у неком дугорочном смислу, јер је то стварање тима и стварање игре тог тима, процес који траје, који је дужи. Има још много времена и има још нових акција које очекују женску кошаркашку репрезентацију Србије, али о томе ћемо више причати на самом окупљању, око тога који је прецизнији план припрема. У дугорочном плану, наравно да ћу пробати неке варијанте за ОИ – објаснила је Маљковићева.

Селекторка се нада подршци навијача у Немачкој, који су претходно испратили и мушку кошаркашку репрезентацију Србије на Еуробаскету 2015.

– Мислим да ће бити мало теже да се наши људи окупе у Немачкој, јер је то један доста затворен спортски центар у Васербургу, где ће бити одржана утакмица, на једно сат времена од Минхена. Ипак, наравно да се надам да ће доћи и да ћемо имати барем 50% оних људи који живе у Немачкој и који су пратили мушкарце прошлог лета и који су направили сјајан амбијент. Увек се потајно надам тим људима који нам иначе пружају подршку током целе године, мислим ту наравно пре свега на људе из Србије, али и на Србе који живе у иностранству – сматра Маљковићева.

Маљковићева је најавила и другачији кадар у односу на претходне наступе репрезентације.

– Ја само желим да пробам заиста све девојке које могу да играју за Србију и увек ћу се борити за то, испробаћу сваку девојку која се бави кошарком и која заслужује пажњу. Заједно са својим сарадницима, пратимо сваку играчицу. Има промена у односу на новембарски списак. Ја само искрено очекујем да те нове девојке на списку репрезентације заслужују пажњу, да заслужују да мало више размислимо о њима и ја се надам да ће оне својим играма и понашањем то и показати у наредном периоду. Радујем се новом окупљању и раду са репрезентацијом – закључила је Маљковићева.

Србија 20. фебруара гостује Украјини, док је меч у Немачкој заказан за четири дана касније.