Изабранице Марине Маљковић у суботу од 20.30 (РТС2) на ЕП играју против
актуелних првакиња Европе
Српске кошаркашице у суботу од 20.30 (РТС2) у Ђеру играју меч другог кола друге фаз Европског првенства са селекцијом Шпаније.

Изабранице Марине Маљковић су после победе нас Словачком са 76:74 за корак ближе пласману у четвртфинале, а да би сигурно избориле место међу осам најбољих тимова на ‘Старом континенту’ потребна им је још макар једна победа.

Србија тренутно дели друго место на табели групе Ф са Русијом са две победе и једним поразом, док је Шпанија, иначе актуелни првак Европе, на самом челу са три тријумфа.

– Шпанија је главни предводник тврде, интелигентне, агресивне модерне кошарке, која се данас игра на највишем нивоу. То је озбиљна екипа која ради 40 минута, много је брза и тактички поткована. Ми треба да се адаптирамо на такву игру, али и на суђење које је такође на једном другачијем нивоу у односу на прву фазу – каже Маљковићева.

Маљковићева такође наглашава да њене играчице морају да одиграју са мање грешака у наставку шампионата и ако то учине могу да се надају успеху.

– Србија ако исправи грешке може далеко. Потребна нам је игра као против Словачке. Сада смо у једном озбиљнијем свету и морамо да се понашамо у складу с тим. Да схватимо колико је сваки појединац битан, да буду спремне да свака уради свој посао. И онда ћемо на тај начин да напредујемо великом брзином, да нa тренингу исправимо грешке и оставимо их иза себе. То је оно на чему сам потенцирала и шта сам тражила – тим. Добила сам тимску игру против Словачке и желим да се тако и настави. Да и даље играмо паметно у нападу и одбрани, да у свакој утакмици одиграмо 40 минута максимално концентрисани и фоксуирани на то да смањимо грешке. Да остану оне које су прихватљиве, а оне које нису прихватљиве, да их елиминишемо – каже селекторка репрезентације Србије.

У овом тренутку, уз Шпанију и Србију, позиције које воде у четвртфинале држе Русија са две победе и једним поразом и Словачка са скором 1/2. Исти скор има и Литванија, са којом се наш тим састаје у понедељак од 20.30, док минималне шансе за пласман даље има Хрватска са 0/3.

Из друге фазе, из обе групе, даље ће проћи по четири селекције, које ће се потом састати у четвртфиналу. Сама завршница Европског првенства биће одиграна у Будимпешти, а шампионат траје до 28. јуна.