Европске првакиње отпутовале на Златибор на први део припрема за Олимпијске игре у Рију

Женска кошаркашка репрезентација Србије отпутовала је на Златибор, где званично започиње припреме за Олимпијске игре у Рију. Селекторка Марина Маљковић на располагању ће имати 15 играчица, а по повратку са Златибора, екипи ће се прикључити Ана Дабовић и Соња Петровић које играју у женској НБА лиги.

 

– Радујем се одласку на Златибор, јер ћемо тамо имати одређени мир. Тамо имамо најбоље спортске услове од исхране па до сатнице тренинга. Озбиљан третман који не желимо да мењамо. Додатном недељом већ смо допринели на припреми и успели смо да уклонимо одређене недостатне. По повратку са Златибора, у београдској дворани „Ранко Жеравица“ на Новом Београду играћемо јак турнир против Сенегала и Турске и то ће бити утакмице на којима очекујем да ће нам се прикључити Ана и Соња – истакла је српска селекторка Марина Маљковић.

 

Србија први пут као самостална држава наступа на олимпијском кошаркашком турниру, а последњи пут смо имали представника на Играма пре 28 година, када је и освојено одличје.

 

  • Ово је највећи изазов, од 2011. године када сам дошла на место селекторке. Прво сама израда плана програма припрема, специфичност стања наших кошаркашица које нису у јаком такмичењу. То нам доста отежава ситуацију. Од 15 девојака које водимо на Златибор 10 је без клубова. Сем Соње Петровић и Данијел Пејџ ми немамо играчицу са евролигашким искуством, за разлику од једне Француске, Шпаније или Турске, а да не причам о Сједињеним Државама или Кини које су потпуно друга прича – каже Марина Маљковић.

 

Без обзира на све проблеме са којима се суочава наш тим, селекторка истиче да верује у сваку играчицу и у велики рад кроз који ће свака од њих проћи у току напорних припрема.

 

– Верујем у сваку играчицу. Сигурна сам да уколико се уједине, могу да праве чуда за ову земљу и овај народ. Ако прикажу борбеност, ако играју као тим, са невероватном дозом адреналина и жеље, верујем да можемо да правимо добре резултате и то је нешто у шта верујем у сваком моменту – закључила је Марина Маљковић.

 

На пут је кренуло 15 кошаркашица: Милица Дабовић, Тамара Радочај, Саша Чађо, Сара Крњић, Невена Јовановић, Јелена Миловановић, Дајана Бутулија, Тијана Ајдуковић, Данијел Пејџ, Сања Мандић, Драгана Станковић, Маја Шкорић, Сања Орозовић, Александра Станаћев и Биљана Стјепановић. Репрезентација на Златибору остаје до 19. Јула, када ће се вратити у Београд, где ће наставити припреме до одласка у Рио.