Србија против Турске (среда, 18 сати – РТС2) бије битку за полуфинале ЕП
Српске кошаркашице у среду од 18 часова (РТС2) у Будимпешти играју против Турске четвртфинални меч Европског првенства.

Изабранице Марине Маљковић су заузеле четврто место у својој групи и пред њима је највећи изазов у досадашњем току шампионату. Утакмицу још већом чини чињеница да је селекција Турске победила репрезентацију Србије у најважнијим утакмицама на највећим такмичењима у претходне две године – у борби за бронзу на Европском првенству 2013. и четвртфиналу Светског првенства 2014. године.

– Турска је на досадашњим утакмицама на шампионату показала да је изузетно квалитетан и искусан тим. Највећа опасност нам прети од квартета Јилмаз, Сандерс, Албен и Вардали Демимен који дуго игра заједно и има огромно искуство, како репрезентативно, тако и евролигашко. Као репрезентација имају добру личну карту, играју врло ‘намазано’ и до сада су на Европском првенству показал најбољу кошарку – истиче Маљковићева.

Улог у предстојећем дуелу је велики, а поред полуфинала он доноси и пласман на квалификациони турнир за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године. У случају пораза и даље постоји шанса за визу, али она следује екипи која освоји пето место на шампионату.

– Имаћемо дан мање одмора од Турске. У овом тренутку заборављамо на умор и на све лоше што је било. Не постоји већ мотив у четвртфиналу од чињенице да нас је турска репрезентација два пута жестоко ранила у претходне две године. Очекује да ћемо збити редове, да ће цео тим показати храброст. Верујем да ће моје играчицe на овој утакмици бити оне праве – нагласила је селекторка српских кошаркашица.

Победник дуела између Србије и Турске у полуфиналу ће се састати са бољим из сусрета Литваније и Белорусије, које се састају у среду од 20.30. Преостале утакмице четвртфинала играју се у четвртак, а тада су на програму дуели Шпаније и Црне Горе, односно Француске и Русије.