Наше најбоље кошаркашице у четвртак 4. јула од 20.30 часова у београдској „Штарк арени“ играче четвртфинале Европског првенства против Шведске. Улог је велики – пласман у полуфинале и виза за квалификациони турнир за Олимпијаке игре у Токију 2020. године.

Селектор Марина Маљковић каже да је борбеност наших девојака до сада правила разлику и да ће тако бити и сутра увече.

– То се никада неће променити. То је „оно наше“, тако је било тако свих ових година и то је дефинитивно потребно за четвртфинале. Сетите се, још пред Белорусију, на самом почетку Европског првенства, рекла сам да морамо да будемо екипа која мора да има највећи вољни моменат, убедљиво, да бисмо тако успели да надокнадимо наше проблеме. И то је тако било. Сећате се да сам и пред Белгију рекла да морамо бити бољи него против Русије, па сте ме питали да ли може боље. А онда сте видели да у је првом полувремену, када нисмо били добри, била драма, али у наставку, када смо кренули са том фанатичном борбом и вољом, решили смо утакмицу у нашу корист.

Пар реченица о ривалу у четвртфиналу Шведској…

– То је тим који се „туче“ од првог минута, тим који игра „на тела“. Веома су агресивне и на играчу са лоптом и на играчима без лопте, много трче… У женској кошарци Шведска има одличне резултате и са млађим категоријама. Највише пажње дефинитивно привлачи Аманда Захуи, она је њихова прва опција. Ту су и сестре Елдебринк које су већ годинама у Евролиги и Еврокупу међу најбољима, имају огромно искуство. Лоид на позицији „три” игра у Француској, где је једна од најбољих играчица. Увек пуна енергије, број 13, Бинта Драме, која још додатно појачава њихов темпо. То је тим који ће се борити… Шведска је већ избацила једног домаћина. Одиграле су сјајну утакмицу, у којој их је Летонија можда мало и потценила, на шта су оне лепо одговориле. Летонија се није видела на терену, што многи нису очекивали.

Како до полуфинала?

– Ставка број један је да научимо када је загревање у кошарци, пошто изгледа да још нисмо научили када је загревање. То је оно што почиње у 20 часова и траје до 20,30, тада већ почиње утакмица и она траје 40 минута, а не да тек у 20,30 почнемо да се загревамо. То је најважнија порука за моје играчице пред четвртфинале. Имамо ту утакмицу коју морамо да добијемо. То је то. Играмо утакмицу против Шведске у којој не можемо да се загревамо у првих 15 или 20 минута утакмице, као што је то био случај против Белгије, јер ћемо, у том случају, изгубити. Ако будемо радили свој посао као треба, ако останемо фокусирани и искористимо позитивне ствари и част коју имамо што играмо овде, онда ће ствари бити потпуно другачије – поручила је Маљковићева.