Марина Маљковић и Александар Ђорђевић, одлуком Управног одбора Удружења кошаркашких тренера Србије, добитници су Награде за животно дело. У години великог јубилеја – 100 година кошарке у Србији, селекторка нашег женског државног тима, сада тренер Фенербахчеа, и бивши шеф стручног штаба мушке репрезентације Србије, који тренутно предводи селекцију Кине, добили су највише признање Удружења кошаркашких тренера Србије, које носи име легендарног Слободана Пиве Ивковића.

Марина Маљковић најуспешнији је тренер у историји наше женске кошарке. Са репрезентацијом Србије два пута је била шампион Европе 2015. и 2021. године, а са континенталних првенстава има и једну бронзу. Такође, на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру освојила је бронзану медаљу. У клупској конкуренцији била је подједнако успешна. Са кошаркашицама Фенербахчеа ове сезоне освојила је Евролигу, а са екипом Галатасараја стигла је до трофеја и у Еврокупу. Шест пута је била шампион Србије, а има и четири пехара намења победнику Купа Милана Циге Васојевића. По два пута освајала је титулу првака Турске и регионалне АБА лиге.

Са друге стране Александар Ђорђевић је најтрофејнији селектор од осамостаљења Србије. Са “орловима” је освојио три сребра – по једно на Светском првенству у Шпанији 2014, Европском шампионату 2017. у Турској и Олимпијским играма у Рију 2016. године. Као тренер Виртуса из Болње окитио се титулом првака Италије и ФИБА лиге шампиона. Просле године са Фенербахчеом је освојио титулу у Турској. Такође, 2018. године са минхенским Бајерном био је победник немачког Купа, а Куп Грчке освојио је и са Панатинаикосом 2016.

Марина Маљковић и Александар Ђорђевић су се тако нашли у одабраном друштву, а претходни добитници награде за животно дело су: Небојша Поповић, Александар Николић, Радомир Шапер, Борислав Станковић, Милан Васојевић, Страхиња Алагић, Ранко Жеравица, Слободан Ивковић, Душан Ивковић, Жељко Обрадовић, Светислав Пешић, Божидар Маљковић, Борислав Ћорковић, Владислав Лучић, Боривоје Ценић, Душко Вујошевић и Зоран Ковачић.