Наше најбоље кошаркашице у суботу 6. јула у 20.30 у „Штарк арени“ играју велико полуфинале Европског првенства против одличне Шпаније, која је у четвртфиналу убедљиво савладала Русију (78:54).

Селектор Србије Марина Маљковић говорила је о овом мечу медијима после свечаног пријема у Стaром двору, осврнувши се прво на квалитет самог ЕП.

– Дефинитивно је реч о веома квалитетном првенству, јачем него што је било 2017. у Чешкој. Изузетно сам поносна што је земља Србија, градови Зрењанин и Ниш, а сада и Београд, имала, односно што смо сви заједно имали прилику да будемо домаћини и да се женски спорт и женска кошарка промовишу на прави начин, као и да и наши људи у Србији схвате колика је лепота и колико је квалитета у женској кошарци…

Прогнозе за полуфинале са Шпанијом…

– Вечерас имамо тренинг, спремићемо се за екипу Шпаније као и за сваку другу, као и пред сваку другу утакмицу. Не мењамо наш принцип, идемо из меча у меч и припремамо се од противника до противника. Екипа Шпаније је убедљиви фаворит, то говоре њихови успеси. Годинама уназад имају најбоље резултате, стално освајају медаље, играчице им играју у најбољим светским екипама, неретко и у ВНБА… Чека нас изузетно тежак противник. Наша сва мотивација, наша жеља, јесте да их коначно једном победимо, јер то до сада никада нисмо урадили. Да ли ћемо успети не знам, али оно што сигурно знам је да ћемо покушати да пронађемо свако решење и сваки начин да дођемо до победе.

Велики пех за нашу репрезентацију је повреда шаке Ане Дабовић у мечу са Шведском.

– Ана Дабовић је управо сада отишла до Ургентног центра, да лекари прецизирају стање, шта је то што може да се уради… Сасвим сигурно је да неће бити потпуно фит. Њој је пукла кост на шаци, али наш лекарски тим, а сада и у Ургентном центру, чине све да је оспособе за сутрашњи меч. Знате колико је Ана битна нашем тиму, познавајући је, као и сваку другу девојку из екипе, готово је немогућа варијанта да неће играти, макар и са пола руке. Кост је пукла, то је то. Она је наставила утакмицу и јуче, до неког момента колико је могла. Учинићемо све да она сутра буде што способнија да помогне репрезентацији. Не можемо ништа да кажемо унапред, с обзиром на то да је било моментално за гипс синоћ када је напустила Арену и отишла у болницу. Хајде да верујемо у њену храброст, као и целог тима, да ће то бити колико толико прихватљиво и у добром стању.

Наше девојке и селектор и на полуфиналном мечу очекују велику подршку са трибина.

– Задовољни смо публиком и јуче… Играмо касно, у пола девет увече, то је време када је много људи заузето. Имамо разумевања, очекујемо више људи сутра. Ја се захваљујем публици на подршци и у Зрењанину и у Арени. Наравно да уживамо да играмо пред њима, то су девојке много пута рекле… – каже Марина Маљковић.