У празничној, али пре свега радној атмосфери, протекли су први дани у 2024. години у српској женској кошарци. Селекторка сениорске репрезентације Србије Марина Маљковић искористила је паузу, како би окупила кандидаткиње за дрес са националним грбом, док је У16 репрезентација обавила мини припреме под вођством селектоке Весне Џувер и њеног стручног штаба.

У спортском центру Визура спорт у Земуну већ традиционално се окупљају репрезентативне селекције са циљем напретка женске кошарке у Србији и рада у најквалитетнијим условима за развој перспективних играчица.

-Прво бих искористила прилику да честитам празнике и да пожелим срећну и успешну 2024. годину. И док многи успавано и у одмору проводе време између два празника, ми смо вредно радиле, са жељом да перспективним играчицама поставимо стандарде који су неопходни за остваривање врхунских резултата. Желимо да знају и да буду свесне чињенице шта је то потребно да науче и шта константно да раде, да би биле у конкуренцији да се развијају на прави начин и да једног дана заиграју кошарку на највишем нивоу – истакла је селекторка сениорске репрезентације Марина Маљковић, којој су у раду асистирали Дајана Бутулија, Јашар Џан Назли, Ивана Марковић и Јелена Антић.

Током петодневног рада, У16 репрезентација и селекција кандидаткиња су биле у припремном режиму за велико такмичење и имале су прилику да се упознају са системом који је предуслов за постизање врхунских резултата.

-Морамо да бринемо о млађим категоријама. То је једини пут који може да нас одржи у врху европске и светске кошарке. Ово су идеалне прилике да се перспективним играчицама помогне да се развијају у правом смеру, да им се покаже шта ће их све очекивати на том путу и шта све треба да постане њихова рутина у свакодневном раду, да би једног дана биле кандидаткиње за дрес сениорске репрезентације. Задовољна сам како је све прошло, али ово је само један мали делић који читаву причу женске кошарке у Србији треба да учини успешном – закључила је Марина Маљковић.

Сениорска репрезентација Србије ће у бразилском Белему од 8. до 11. фебруара играти против Бразила, Аустралије и Немачке квалификациони турнир за пласман на Олимпијске игре у Лилу и Паризу од 27. јула до 11. августа. Три првопласирана тима ће осигурати место на највећем такмичењу. У20 репрезентација ће играти Европско првенство у литванским Kлаипеди и Виљнусу од 6. до 14. јула. У18 национални тим ће се такмичити у португалском Матосињосу од 3. до 11. августа, док ће се Европско првенство за категорију до 16 година одржати од 16. до 24. августа у мађарском Мишколцу.