Репрезентација Србије, играчице рођене 1996. године и млађе, пласирала се у четвртфинале Европског првенства које се одржава Матосињосу (Португалија). Изабранице селектора Богдана Буља одиграле су у правом тренутку фантастичну утакмицу и саваладале домаћу селекцију којој није помогла ни огромна подршка публике. У веома тврдом и напетом мечу наш млади тим је кључну предност стекао у финишу треће деонице, да би до краја мирном и мудром игром трасирао пут према великом тријумфу и пласману међу осам најбољих на шампионату: Португалија – Србија 52:63 (14:17, 10:5, 9:18, 19:23). Противник репрезентације Србије у 1/4 финалу Европског првенства у Матосињосу биће снажна селекција Француске. Меч је на програму у петак 15. јула од 21:45.

Српске кошаркашице нису на самом почетку подлегле притиску који је правила бројна домаћа публика. Одиграле су најбољу прву четвртину од почетка шампионата, зауставиле највеће узданице Португалки Костуркову и Гонсалвес, водиле са 7:2, а после првих 10 минута са 17:14. Блистале су у уводним тренуцима капитен Александра Црвендакић и Јована Ногић. Међутим, у наставку дуела наш млади тим је имао много проблема у фази напада, о чему сведочи сам пет постигнутих поена у другој деоници. На срећу одбрана је и даље била гранитна, тако да ривал после првог полувремена није превише одмакао – 22:24.

Велика борба водила се и на почетку другог полувремена. Ривали нису одустајали ни за педаљ, играло се чврсто и борбено. Српске кошаркашице су у финишу треће донице заиграла бриљантно. Серијом 9:2 коју су иницирале Александра Катанић, Јована Субашић и Снежана Богићевић, Србија је повела, са на оваквим  мечевима капиталних, 40:33.  Кренуле су Португалке на све или ништа, али је њихове наде угасила Јулијана Војиновић после чије тројке, је наш млади тим дошао први пут до двоцифрене предности – 51:40 (35. минут). Самопоуздње домаће селекције бивало је све мање и мање, што је још више помогло изабраницама селектора Буља да у великом стилу приведу меч крају и да славе уверљиву победу – 52:63.

ПОРТУГАЛИЈА: Бернардеко 7, Умабано 2, Серахелиро 7, Алмеида 4, Гонсалвеш 14, Гимареш 8, И. Коста 2, Костуркова 4, Ферерира, Меинедо, Матеус, С. Коста 4.

СРБИЈА: Зец, Стевановић 2, Катанић 5, Субашић 10, Богићевић 9, Арсенић, Цукић, Црвендакић 13, Спасојевић 1, Војиновић 9, Илић, Ногић 14.