Репрезентација Србије, играчице рођене 1996. године и млађе, поражена је од селекције Италије у оквиру другог кола групе „Б“ Европског првенства које се одржава Матосињосу (Португалија). Изабранице селектора Богдана Буља нису имале превише изгледа за успех против расположеног ривала који је већ после првог полувремена стекао недостижну предност. Заиграо је наш млади тим пуно боље у наставку дуела, нарочито у фази одбране, али ни то није било довољн да се ублажи пораз против разиграних Италијанки. Један од разлога убедљивог пораза је и податак да су српске кошаркашице имале само 18 часова одмора од премијерне утакмице са селекцијом Шведске: Србија – Италија 41:68 (12:19, 8:20, 10:9, 11:20).

Италијански тим је много боље почео утакимицу, серијом прецизних шутева повео најпре са 9:2, у 16 минуту водио са 30:15, а на крају првог полувремена рекордних 39:20. Расположене Зандалисини, Пан и Таглиаменто биле су нерешива енигма за одбрану нашег тима. Заустављена је била јуче одлична Александра Црвендакић, што су уз проценат шута од 25% из игре и велики број изгубљених лопти, били највећи разлози великог заостатка српских кошаркашица после првих 20 минута игре.

У наставку меча Србија је заиграла неупоредиво боље у фази одбране, али и даље је било много проблема у организацији напада. Изабранице селеткора Буља смањиле су у 32. минуту на 50:35, али је уследио нагли пад концентрације у самом финишу меча. Италијанке су то искористиле и серијом 18:6 стигле до убедљивог тријумфа – 68:41.

СРБИЈА: Зец 2, Стевановић 7, Катанић 1, Субашић 2, Богићевић, Арсенић, Цукић, Црвендакић 5, Спасојевић 9, Војиновић 4, Илић, Ногић 11.

ИТАЛИЈА: Веспиђани 8, Поличари 2, Порцу, Качерик 7, Таглиаменто 13, Зандалисини 11, Кабрини 3, Пан 14, Кордола 4, Витари, Коста 5, Реани 2

У понедељак је на шампионату у Матосињосу слободан дан. У оквиру трећег кола „Б“ групе Европског првенства у Матосињосу репрезентација Србије у уторак од 15 часова игра против селекције Немачке.