Репрезентација Србије, играчице рођене 1996. године и млађе, стартовала је победом на Европском првенству које данас почело у Матосињосу (Португалија). Изабранице селектора Богдана Буља у оквиру првог кола групе „Б“ савладале су неугодну селекцију Шведске. Наш млади тим је искусио колико је сваки премијерни меч тежак, али и показао да поседује квалитет за висок пласман на шампионату. Мучиле су се српске кошаркашице у првом полувремену, тражиле прави ритам, али су у наставку предвођене сјајним капитеном Александром Црвендакић, заиграле заиста фуриозно и оствариле уверљив тријумф. Други део игре наша селекција решила је у своју корист са 40:14:  Србија – Шведска 73:52 (13:23, 20:15, 24:4, 16:10)

Готово невероватно прецизним шутевима, далеко бољим скоком, селекција Шведске је успела да на самом старту дуела изненади наш млади тим. Ривал је после само пет минута повео са двоцифреном разликом – 6:16  коју је задржао до истека прве четвртине (13:23). На почетку другог дела игре Јована Ногић је погодила тројку, надовезала се одлична Александра Црвендакић, али то није превише помогло, јер су Швеђанке наставиле да погађају из готово свих позиција. Ипак, захваљујући капитену наше екипе Александри Црвендакић (17 поена за првих 18 минута) Србија је у финишу првог полувреман преполовила заостатак – 33:38.

Предах је пријао српским репрезентативкама које су добиле корисне савете од селектора Буља. Зустављени су налети Швеђанки, сјајној Александри Црвендакић, придружиле су се Катарина Зец и Ања Спасојевић, што је резултирало серијом 24:4  коју је тројком крунисала Јулијана Војиновић и великим преокретом. Србија је у 30. минуту водила са 57:42! Селекција Шведске није успела да поентира више од 12 минута, а кад им је то пошло за руком на семафору је било за њих недостижних – 66:44. До краја сусрета наш тим је рутински привео посао крају – 73:52.

СРБИЈА: Зец 11, Стевановић, Катанић 2, Субашић 5, Катанић, Богићевић 9, Арсенић, Цукић, Црвендакић 20, Спасојевић 14, Војиновић 7, Илић, Ногић 5.

ШВЕДСКА: Хаг, Астром 15, Стерн 6, Лунквист 4, Паулин, Камбер, Росендал 6, Андерсон, Сјоберг 2, Љунгрен 13, Канци 2, Приц 4.

У оквиру другог кола „Б“ групе Европског првенства у Матосињосу репрезентација Србије у недељу до 15 часова игра против селекције Италије које данас била боља од Немачке – 61:54