Победом против селекције Словачке репрезентација Србије, играчице до 16 година старости, обезбедила је опстанак на Европском првенству које се одржава у Матосињосу (Португалија). Изабранице селектора Дејана Мудреше искористиле су прву меч лопту и осигурале играње у елитној дивизији и следеће године. Српске кадеткиње су одлично почеле, већ у 16. минуту стигле до високог вођства (27:7) које су успеле да сачувају до самог краја: Србија – Словачка 56:48 (18:2, 14:20, 6:11, 18:15).

Наш млади тим почео је најважнију утакмицу досадашњег дела шампионата у Матосињосу више него добро. Мина Ђођревић је убацила шест поена без промашаја, а Теодора Турудуић погодила тројку за вођство 9:2 у шестом минуту. Одличном одбраном српске кадеткиње дозволиле су ривалу да погоди само један шут из 16 покушаја, што им је после прве четвртине донело огромну предност – 18:2. Успоставиле су Словакиње равнотежу у наставку утакмице, поправиле прецизонст, али то им није помогло да смање заостатак који је у 16. минуту износио 20 поена разлике – 27:7. Ипак, висока предност довела је до опуштања српских репрезентативки које су дозволиле ривалу да до краја првог полувремена направи серију 15:5 и приђе на 32:22.

Иако су пуно грешиле српске кадеткиње су огромном борбеношћу и залагањем успеле да задрже солидну предност и средином треће деонице – 36:25. Упорне Словакиње смањиле су у 27. минуту на 36:31. Самопоуздање нашем тим вратила је Мина Ђорђевић са четири узастопна поена на старту финалне деонице – 42:33. Разиграле су се после тога Невена Димитријевић и борбена Теодора Турудић што је Србију у 37. минуту довело на корак од тријумфа – 51:39. Иако је ривал у самом финишу шутевима из даљине покушавао да направи чудесан проекрет, наш младио тим је успео да ипак меч рутински приведе крају и дође до победе вредне опстанка у елити – 56:48.

Опстанак у елити био је циљ који смо морали да испунимо. Стручни штаб и играчице веровао је да може и до осам најбољих што се нажалост није остварило. Девојке су данас одиграле феноменално. Честим променама одбране изненадили смо Словакиње на самом почетку и брзо повели са 20 поена разлике после чега је све било пуно лакше – истакао је Дејан Мудреша, селектор српских кадеткиња.

СРБИЈА: Катанић 7, Наумчев 4, Јокић, Димитријевић 7, Ђорђевић 18, Турудић 9, Тешић, Зукановић 2, Јелић 4, Вуловић 5, Јаковљевић, Митровић.

СЛОВАЧКА: Гајдашова 9, Биликова 3, Мајоросова 5, Иваничка, Саилерова, Балажова 10, Светликова 4, Худакова, Фехерова 5, Мартишкова 5, Ковачикова 5, Микулашикова 2.

У наставку шампионата репрезентација Србије бориће се за пласман од 9. до 12. места. Српске кадеткиње следећи меч на Европском првенству у Матосињосу играју у суботу (21:45) против селекције Турске.