Репрезентација Србије, играчице до 16 година старости, дошла је до новог тријумфа на Европском првенству које се одржава у Матосињосу (Португалија). Изабранице селектора Дејана Мудреше у оквиру трећег кола групе “Г” разигравања за опстанак у елитној дивизији савладали су селекцију Енглеске захваљујући пре свега одличној игри у првом плувремену. После четири пораза, наш млади тим је дошао до другог узастопног тријумфа што ће му пуно значити на плану самопоуздања пред одлучујуће плеј-оф дуеле за опстанак у европској елити: Србија – Енглеска 70:65 (20:11, 22:14, 13:18, 15:22).

Од самог старта утакмице српске кадеткиње су наметнуле жељени ритам и већ после седам минута игре преко расположене Невене Димитријевић (13 поена) повеле са убељивих 16:2. Селекција Енглеске је у наставку сусрета успела да успостави равнотежу и у 16. минуту смањи на 28:23. Међутим, уследиле су две везане тројке Мине Ђорђевић и Невене Димитријевић као увод у серију од 14:0 којом су српске кадеткиње преломиле утакмицу – 42:23.

Висока предност утицала је да репрезентативке Србије уђу нешто опуштеније у друго полувреме, што је ривал искористио да смањи заостатак средином треће деонице – 45:33. Иако је опао интезитет агресивности у одбрани, предност нашег младог тима одржавале су капитен Ивана Катанић и Невена Наумчев – 55:43 (30. минут). Ипак, селектор Мудреша је био приморан да затражи тајм-аут у 33. минуту кад је ривал смањио на 56:49. Селекција Енглеске ухватила је нешто касније и резултатски прикључак – 58:55, али је тројка Невена Наумчев већ у следећем нападу зауставила њихов атак – 61:55 (37. минут). Повећале су убрзо репрезенативке Србије и на 66:55, а затим мирно привеле меч крају – 70:65.

Утакмица је имала два потпуно различита полувремена. У првом смо погодили пуно отворених шутева, били растрчанији, играли заиста добро и стекли велику предност. У наставку је Енглеска пружила далеко јачи отпор и успела да смањи заостатак. У овом тренутку победа нам је најважнија, која ће верујем подићи самопоуздање играчицама пред утакмицу у петак у којој имамо прву прилику да изборимо опстанак. Ривал ће нам бити Словачка или Белгија. Сутра је слободан дан и прилика да се што боље припремимо за веома важан дуел који нас очекује – истакао је Дејан Мудреша, селектор српских кадеткиња.

СРБИЈА: Катанић 11, Наумчев 9, Јокић 2, Димитријевић 20, Ђорђевић 11, Турудић 5, Тешић, Зукановић, Јелић 4, Вуловић 2, Јаковљевић 2, Митровић 4.

ЕНГЛЕСКА: Елмур 7, Лоци 12, Џамп 11, Винтербурн 8, Јејц, Веб, Хофман 5, Блекбурн 2, Лавал, Поповић 2, Ози – Момоду 14, Кнолс 4.

Репрезентација Србије заузела је друго место у групи „Г“, а прву меч лопту за опстанак у елитноj дивизији имаће у петак кад ће се у плеј-оф мечу састати са једном од петопласираних екипе из група „Е“ или „Ф“.