Репрезентација Србије, играчице до 16 година старости, дошла је до првог тријумфа на Европском првенству које се одржава у Матосињосу (Португалија). Изабранице селектора Дејана Мудреше у оквиру другог кола групе “Г” разигравања за опстанак у елитној дивизији савладали су селекцију Холандије. Наш млади тим је одиграо најбољи меч на шампионату, а игра у другом полувремну је савакао разлог за оптимизам пред одлучујуће дуеле у Матосињосу: Србија – Холандија 67:58 (14:12, 13:21, 19:11, 21:14).

Изједначена борба водила се у првих десет минута дуела у Матосињосу. Иако је ривал имао предност у скоку, српске кадеткиње су биле прецизније у шуту и стигле до минималног вођства на крају прве четвртине – 14:12. Међутим, Холанђанке су другу деоницу почеле серијом 4:13 и у 15. минуту повеле 18:25. Серијом офанзивних скокова ривал је нешто касније дошао и до двоцифреног вођства (20:30), али су Мина Ђорђевић, Ивана Катанић и Теодора Турудић до краја полувремена донекле смањиле заостатак 27:33.

Повећао је агресивност наш млади тим на почетку другог полувремена, заиграо још борвеније и преко капитена Иване Катанић и Невене Наумчев ухватио резултатски прикључак у 24. минуту – 35:36. После десет промашаја Ивана Катанић је погодила прву тројку, а у следећем нападу Мина Ђорђевић после дужег времена довела Србију у вођство – 42:40 (28. минут). Одлично је у тим тренуцима играла висока Јелена Митровић. Наша најмлађа репрезентативка истицала се блокадама и скоковима у одбрани, а такође била ефикасна у нападу. Њена борбеност била је инспирација осталим играчицама које су у 36. минуту после тројке Мине Ђорђевић повеле са 57:48. Холанђанке су 70 секунди пре краја смањиле на 61:55, али српске кадеткиње су мирно привеле меч крају и стигле до првог тријуфма на шампионату – 67:58.

Деца су била сјајна. Пружиле су  девојчице 110% својих могућности, ово је њихова победа. Овај тријумф нам је био неопходан због подизања самопоуздања. Верујем зато да ће у наставку шампионата бити лакше. Морамо се сконцентрисати на следећу утакмицу портив селекције Енглеске и пробати да остваримо нову победу – истакао је Дејан Мудреша,  селектор српских кадеткиња.

СРБИЈА: Катанић 15, Наумчев 11, Јокић, Димитријевић 12, Ђорђевић 14, Турудић 7, Тешић, Зукановић, Јелић, Вуловић, Јаковљевић, Митровић 8.

ХОЛАНДИЈА: Кајт 8, Андевил, Дрисен 9, Ван Вилијмен 6, Флерен 2, Дросте 9, Бувер 4, Пенгел, Кенен 4, Пик 12, Хопе, Слагтер 4.

У оквиру трећег кола групе “Г” разигравања за опстанак у елитној дивизији на Европском првенству које се одржава у Матосињосу (Португалија) репрезентација Србије у среду од 15:00 часова игра против селекције Енглеске.