Репрезентација Србије, играчице до 16 година старости, поражена је на старту Европског првенства које се одржава у Матосињосу (Португалија). Изабранице селектора Дејана Мудреше у оквиру првог кола групе „Ц“ изгубиле су од селекције Белгије. Од самог почетка дуела лоше је фукционисао напад нашег младог тима, али је ипак борбеном игром у одбрани одржаван резултски прикључак. Ипак средином треће деонице ривал прави одлучујућу серију 11:0 и трасира пут према победи до које стигао захваљујући пуно бољем шуту са свих позициј: Србија – Белгија 46:60 (5:12, 12:14, 17:22, 12:12).

Треме је оковала руке нашим младим кошаркашицама на старту премијерног меча у Матосињосу. Српске кадеткиње иако боље у скоку и броју украдених лопти, погодиле су у првој четвртини сам два од 11 шутева из игре, промашиле пет слободних бацања и после 10 минута дуела губиле са 5:12. Белгијанке су поенетирале углавном после брзих контранапада и у 15. минуту дошле до двоцифрене предности – 9:19. Тројка капитена Иване Катанић у 17. минуту, није успела да улије сигурност нашем младом тиму који је имао приличан заостатак и после првог полувремена – 17:26.

На почетку другог полувремена разиграле су се Невена Наумчев и Мина Ђорђевић и успеле да у 25. минуту смање вођство ривала – 28:33. Међутим, само тренутак непажње српских кадеткиња у одбрани био је довољан најбољим играчицама Белгије, Борли, Девос и Миси, да направе серију 11:0 и дођу до огромне предности 30:46 у 28. минуту.    Утакмица је већ тада била практично решена јер је ривал убрзо дошао и до рекордних 36:60. Није опало самопоуздање српским репрезентативкама које су се до краја меча ипак својски трудиле. Успеле су српске кадеткиње да направе серију 10:0 у последњих пет минута сусрета и изборе се за што часнији пораз – 46:60.

Белгија је била бољи тим и заслужено победила. Морамо да се психолшки подигнемо и добијемо следећи меч против Немачке. Немам девојкама превише тога да замерим. Показале су огромну жељу, жестоко се бориле, натерале ривала на 28 изгубљених лопти. Међутим, није био наш дан, готово ништа нисмо могли да погодимо. Белгијанке су на другој страни убациле девет тројки. Идемо даље, сигуран сам да ће бити боље у наставку шампионата – истако је Дејан Мудреша, селектор српских кадеткиња.

СРБИЈА: Катанић 5, Наумчев 10, Јокић, Димитријевић 2, Ђорђевић 11, Турудић 3, Тешић, Зукановић 5, Јелић 3, Вуловић 1, Јаковљевић 4, Митровић 2.

БЕЛГИЈА: Борли 14, Тосин 11, Бастин, Дешампс, Лукуса, Сакин 3, Ванди, Девос 14, Би. Миси 8, Лефевр 2, Бада, Бе. Миси 8.

У оквиру другог кола групе „Ц“ Европског првенства у Матосињосу, репрезентација Србије у петак од 17:15 часова игра против селекције Немачке.