Универзитетска репрезентација Србије освојила је сребрну медаљу на Медитеранским играма у Мерсину. Изабраници селектора Оливера Поповића поражени су финалу од домаће селекције Турске која је знала да искористи предност домаћег терена и уз подршку 7000 навијача дође до највишег степеника победничког постоља. Наш тим је већим делом меча био равноправан ривал, али је неколико минута празног хода у другом периоду и нагли пад конценрације пресудно утицао за даљи ток борбе за златну медаљу: Турска – Србија 79:62 (21:18, 24:10, 17:19, 17:15).

Српски академци су добро почели финални двобој, преко капитена Стефана Живановића, Николе Калинића и Дарка Балабана дошли до вођства 13:12 у шестом минуту. Међутим, почетак друге четвртине био је кобан за нашу селекцију. Превасходно шутевима за три поена (17-7), селекција Турске, коју са клупе предводи Богдан Тањевић и у којој је неколико сениорских репрезентативаца, направила је серију 17:3 и до завршетка првог полувремена стекла капиталних 18 поена предности (45:27).

Нису се предавали српски академци у другом полувремену. Уложили су максимум труда и енергије, како би бар смањили заостатак и у 33. минуту преко разиграног Милоша Димића и нашег најефикаснијег играча Николе Калинића стигли до 62:53. Ипак, финиш је припао селекцији Турске која је новим атаком (13:4) осигурала тријумф и заслужено освојила златну медељу.

– Изузетно тешка уткамица. Турска је одиграла боље у одбрани и тај сегмент у игри је највише утицао на коначан резултат. У овом тренутку и нисмо могли равноправније да се носимо са домаћом селекцијом, поготово што смо неке грешке често понаваљали, а то је у оваквим утакмицама недопустиво. На крају ипак треба да будемо задовољни сребрном медаљом, јер је ово само део пута према главном циљу, Универзијади у Казању – оценио је Оливер Поповић, селектор Универзитетске репрезентације Србије.

Никола Калинић, није крио одушевљење сјајним амбијентом на финалном мечу.

– Иако је подршка навијача много више одговарала домаћем тиму, амбијент је заиста био фантастичан и било је право задовољство играти ову утакмицу. Нисмо били довољно концентрисани на почетку друге четвртине, дешавали су нам се падови у игри што је селекција Турске искористила на најбољи могући начин.

ТУРСКА: Балбај 2, Мутаф, Ермис 13, Херсек 6, Батук 9, Туркилмаз 9, Налга 14, Саваш 8, Бајав, Махмутоглу 5, Киличли, Ћетин 13.

СРБИЈА : Човић, Арнаутовић, Димић 13, Малешевић 4, Дреновац 6, Јовић, Живановић 7, Калинић 16, Балабан 9, Мајсторовић 4, Марковић 3, Настић.

У мечу за треће место и бронзану медаљу селекција Туниса савладала је Македонију 63:58.