У хали 3 „Београдског сајма”, данас је одржана свечаност названа „Журка под кошевима“, у оквиру 16. Међународног минибаскет фестивала “Рајко Жижић”.
Много дечака и девојчица уживало је у утакмицама, као и у дружењу са великим именима и трофејним тренерима наше кошарке попут Божидара Маљковића, Братислава Ђорђевића, Боре Ценића, Драгослава Ражнатовића, Дејана Томашевића, Владимира Копривице, Ивана Јеремића…
Мале кошаркаше и кошаркашице и њихове родитеље прво је поздравио председник Минибаскет удружења Србије при КСС Раде Георгиевски.
– Имали смо увек добре учитеље тренере, па су нам данас кошаркашице шампионке Европе, а кошаркаши четврти на континенту. Велико хвала нашој кући, нашем Кошаркашком савезу Србије, нашем генералном спонзору Нафтној индустрији Србије, јер смо уз њих много напредовали… – рекао је између осталог Георгиевски.
Присутнима се обратио и наш реномирани тренер Божидар Маљковић.
– Мали кошаркаши и кошаркашице, желим вам пуно среће и успеха у 2016. години. Све остало можете да направите сами, ако слушате, пре свега, родитеље и старију браћу и сестре код куће, а на терену искључиво тренера. Немојте случајно да слушате тате када вам причају како су то они радили боље од вас, јер ћете сигурно бити бољи играчи од тата, јер је пред вама већа перспектива… Имао сам то задовољство да три године тренирам великог човека и великог играча, јер ми у кошарци стварамо и добре људе а не само играче. Лако је постати добар играч, али је тешко остати добар играч и добар човек до краја каријере, а Рајко Жижић је управо био такав. Не знам да ли сте свесни где се сви ми налазимо, да смо сада на месту које је јединствено у целом свету. Овде ће данас укупно проћи 3.000 играча и играчица, будућих звезда и звездица на једном месту, а за ових пет дана то је укупно 15.000 деце, плус родитељи. Дакле, то је армија људи уједињена под једном идејом која се зове кошарка. Хвала мом пријатељу Радету Георгиевском и другим људима, да их не набрајам све, као и Зорану Нинкову без кога не би било кошева у овој хали, на 16 година бриге о вама и овом турниру – подвукао је Маљковић.
Испред КСС, најмлађима се обратио в.д. генералног секретара и потпредседник КСС Дејан Томашевић.
– Можда нисмо споменули, али сви треба да се захвалимо свим вашим тренерима, који су вас довели данас овде, свим мамама и татама који су успели да се одвоје од телевизора и дођу да проведу са вама један диван дан на „Београдском сајму“. Велико хвала људима са сајма који нам омогућавају да сваке године овде будемо њихови гости, као и компанији НИС која је већ годинама са нама. Видим овде и много великих људи које ви децо не знате, али их ја добро знам. Када сам био мали као ви сада, они су већ били велика тренерска имена. Желим да им се захвалим у име КСС и своје име за све што су урадили за српску кошарку, јер да није било вас, чика Боре Станковића, Ранка Жеравице, Бате Ђорђевића, Боже Маљковића, Боре Ценића, не би ни Марина Маљковић могла да буде првак Европе са својим девојкама, ни Саша Ђорђевић са својим момцима други на свету… Сигуран сам да ћете ви децо, за 15 година, као и ми старији да будете прваци света… – завршио је Томашевић.
Треба истаћи да НИС већ седму годину заредом учествује у организацији Међународног минибаскет фестивал „Рајко Жижић“ у сарадњи са Кошаркашким савезом Србије. У оквиру своје корпоративне стратегије „Будућност на делу“, компанија НИС препознала је важност овог пројекта који на најбољи начин усмерава најмлађе на праве вредности и даје подршку дечијем спорту.
И још нешто – није готово! Дођите и сутра, у недељу, у халу 3 „Београдског сајма“ и уживајте у Минибаскету, јер су тамо сви победници!