Министар омладине и спорта Вања Удовичић састао се данас са председником ФИБА Хаманеом Ниангом, потпредседницом ФИБА Европа Кармен Токалом, извршним директором ФИБА Африка Алфонсом Билеом и спортским директором ФИБА Зораном Радовићем, који су у српску престоницу дошли на квалификациони олимпијски турнир за кошаркашице. Састанку су присуствовали председник Кошаркашког савеза Србијe Предраг Даниловић и генерални секретар КСС Златко Болић.

У срдачном и конструктивном разговору констатована је фантастична сарадња нашег националног Савеза и светске кошаркашке организације, која се огледа у све већем броју великих такмичења које нам поверава ФИБА.

Прошле године смо без грешке организовали ЕП за кошаркашице, поново смо домаћини квалификационог олимпијског турнира за мушкарце, као и пре четири године, пред ОИ у Рио де Жанеиру, а сада се и осам женских репрезентација бори у Београду за визу за Токио.

Размотрене су и могућности за будућу сарадњу и организацију наредних великих такмичења под окриљем ФИБА.

– Велика ми је част и задовољство што је господин Нианг дошао у Србију. То је и својеврсно признање да је наш вишегодишњи рад успешан и да Међународна кошаркашка федерација препознаје труд и квалитет који улажемо у организацију великих такмичења. Показали смо се као одлични домаћини и оно што је јако важно је да увек оправдамо поверење међународних спортских организација које јасно виде спремност државе да подржи овакве велике догађаје и која много улаже у спорт и спортску инфраструктуру. То нас само додатно мотивише и подстиче да надмашимо сами себе, и ниво домаћинства дигнемо за лествицу изнад, да поставимо нове стандарде и да будемо узор другима – рекао је том приликом министар Удовичић.

Председник ФИБА Хамане Нианг истакао је да је први пут у у Београду, главном граду Србије, али и граду кошарке.

– Прво бих желео да захвалим господину министру омладине и спорта Удовичићу и председнику КСС Даниловићу на томе како су огранизовали ове олимпијске квалификације за кошаркашице. Посебно бих желео да захвалим на спремности Србије да прими и групу из Фошана. Веома је важно што је ова група могла да дође у Београд. Овде имамо две групе, осам репрезентација, делегацију из ФИБА. Сви су веома задовољни и сви хвале организацију и квалитет и услове који се нуде у Србији, почев од хотела па до организације овог важног догађаја. Све што видимо у Србији можемо да упоредимо са оним у свету. Веома сно захвални на тој организацији – рекао је Нианг.

Он се посебно захвалио на томе што је Србија експресно прихватила такмичење у још једној групи.

– Желео бих да поздравим спремност министра и министарства омладине и спорта, као и КСС, који су одмах изразили спремност да угосте ову групу. У Кини хара Корона вирус, консултовали смо се са Кошаркашким савезом Кине и схватили да морамо да делокализујемо ове квалификације. Покушали смо да нађемо најбоље решење, а сви су се сложили да Београд јесте најбоље решење, с обзиром на то да се Србија понудила да смести екипе. Србија је све организовала за недељу дана. Све репрезенатације овде су срећне, сви су задовољни, све је јуче лепо почело, тако да је то била добра одлука – истакао је Нианг.

Председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић изразио је захвалност министру Удовичићу на пријему.

– Велика захвалност и министарству и Влади Србије, јер без њих не бисмо могли да будемо у ситуацији да организујемо ове турнире. Као што је председник ФИБА рекао, они су презадовољни, услови су одлични. Организација је на високом нивоу, у шта нисмо ни сумњали, јер имамо искуства са тим стварима. Искрено се надам и најважнија ствар би требало да буде да се наше даме квалификују на Олимпијске игре – рекао је Даниловић.