Млада репрезентација Србије играчи рођени, 1998. године и млађи, отпутовала је на Европско првенство које се одржава у Хемницу (Немачка) од 14. до 22. јула. Изабраници селектора Владе Јовановића играће у групи “Д” са селекцијама Италије, Исланда и Шведске. Наш млади тим припремао се за шампонат пет недеља, а на главној провери, турниру “Тургут Атакол” у Турској, освојио је прво место, што је свакако велико охрабрење пред пут у Немачку.

– Припреме можемо поделити на два дела. Први је обављен на Златибору, а други у Вршцу који је био прекинут због турнира у Турској. Ако се изузму ствари на које нисмо могли да утичемо, ситне повреде и то што због клупских обавеза сви играчи нису могли да дођу на почетак припрема, стручни штаб и ја лично смо презадовљни урађеним у претходном периоду  – јасан је Јовановић.

Главна провера био је веома јак турнир у Истанбулу:

– Ради се о веома специфичном турниру, где се у пет дана игра исто толико јаких утакмица, што није случај на Европском првенству. Зато смо се још пре одласка у Истанбул просто програмирали минутажу играчима, договорили се да нико не буде на паркету више од 20 минута. Можда је то узрок падовима и осцилацијама на неким утакмицама, али било је и веома добрих момената. Зато нам преостаје да до почетка шампионата исправимо уочене недостатке, затегнемо још неке ставри у  игри и спремно дочекамо премијерни меч.

Селектор наше младе репрезентације не бежи од улоге једног од фаворита на Европском првенству:

– Има бар пет-шест селекције које имају исте жеље и амбиције. Наша је обавеза да најбољи начин репрезентујемо српску кошарку и боримо се за највиши пласман. Систем такмичења је специфичан, јер после три утакмице у групи, следи елиминациома фаза, а меч осмине финала без обзира на противника може бити веома опасан. Идемо корак по корак, од утакмице до утакмице. Лично био бих презадовљан да играчи презентују на шампионату оно што су радили на тренинзима, како су се бодрили, понашали на припремама. То би био важан предуслов за испуњење наших циљева – закључио је Влада Јовановић, селкетор младе репрезентације Србије.

Србију ће на Европском првенству у Немачкој представљати следећих 12 играча: Бориша Симанић, Новак Мусић, Андрија Марјановић, Вук Виликић, Милош Глишић,  Душан Беслаћ, Александар Аранитовић, Стефан Момиров, Стефан Ђорђевић, Алекса Раданов, Алекса Степановић, и Тадија Тадић.

У Стручном штабу селектора Владе Јовановића налазе се помоћни тренери Владимир Златановић и Душан Стојков, кондициони тренер Феђа Стојановић, физиотерапеут Момчило Радојичић и тим менаџер Ђорђе Јовичић.