Млада репрезентација Србије, играчи рођени 1996. године и млађи, отпутовала је данас у Финску, где ће од 16. до 24. јула учествовати на Европском првенству које се одржава у Хелсинкију. Изабраници селектора Александра Бућана играће у групи “Ц” са селекцијама Летоније, Украјине и Словеније. Наш млади тим покушаће да понови подвиг из прошле године кад је у италијанском Лињану постао шампион Старог континента.

Због промене система такмичења, по којој свих 16 селекција иде у осмину финала, групни део шампионата није од пресудне резултатске важности. Истине ради, што бољи пласман, теоретски, може да донесе лакшег ривала у првим елимнационим утакмицама. Налазимо се у групи са екипама из средње европске класе, што ће нам због кратког временског периода за припреме, помоћи да такмичарску форму, подигнемо на што виши ниво – истиче селектор Бућан.

Репрезентативци Србије су у припремном периоду два пута савладали селекцију у Финске, а сасвим добар утисак оставили су на престижном турниру “Тургут Атакол” где су скором 3-1 поделили прво место са домаћином Турском и селекцијом Литваније.

Рачунајући и контролне утакмице, припреме су трајале тек нешто више од три недеље, што је крајње неуобијачно и специфично. У том кратком временском интервалу урадили смо све што је било могуће да екипа добије физиономију и да се спреми за такмичење на највишем нивоу, као што је Европско првенство. Да ли ће то бити довољно – видећемо. Иако ћемо ићи корак по корак, играчима је јасно да 20. јула поћиње осмина финала, нокаут фаза, да од тог тренутка више немамо право на грешку – истиче селектор младе репрезентције Србије.

Очекује са да шампионат у Финској, на коме репрезентација Србије брани титулу освојену прошле године у Италији, буде један од најуједначенијих до сада:

Иако смо их победили прошле недеље у Истанбулу, селекција Турске је реално први фаворит шампионата. Уз њих је бар још седам селекција, међу којима смо и ми, са пуним правом конкуришу за место на победничком постољу. Без обзира на све околности, састав тима или повреде, обавеза сваке рерпрезентације Србије је да се бори за једну од медаља, по могућству ону најсјајнију. Ми од тог циља сигурно неће одступити ни овога пута – закључио је Александар Бућан.

На Европском првенству у Финској репрезентацију Србију ће представљати следећи играчи: Илија Ђоковић, Стефан Лазаревић,  Данило Остојић и Марко Радовановић (ФМП) Радован Ђоковић и Стефан Симић (Мега Лекс), Младен Грушановић (Јагодина), Стеван Јеремић (Беовук), Слободан Јовановић и Вања Маринковић (Партизан НИС), Стефан Пено (Барселона) и Василије Вучетић (Олимпија).

У Стручном штабу младе репрезентације Србије поред селектора Александра Бућана, биће још помоћни тренери Александар БјелићЖарко Милаковић и Никола Марковић, као и физиотерапеут Михајло Михајловић.