Млада репрезентација Србије отпутовала је данас на Европско првенство које се од 15. до 23. јула одржава на Криту.

Изабраници селектора Владимира Ђокића играће у групи „Д“ са селекцијама Италије, Шпаније и Словеније. Наш млади тим са много оптимизма путује у Грчку, јер је одлично одрадио припремни период, што најбоље потврђује тријумф на престижном турниру „Тургут Атакол“ генералној проби пред континентални шампионат.

– Имали смо заиста одличне услове за рад, на чему смо захвални Кошаркашком савезу Србије. Са радом смо почели на Копаонику, наставили на Палићу где смо одиграли две контролне утакмице против селекције Белгије, да би проверу урађеног имали у Истанбулу. Много више од тријумфа на турниру „Тургут Атакол“ радује ме да су играчи насмејани, да са много мотива и оптимизма крећемо на Европско првенство. Што се тиче састава тим, имали смо проблема са Стефаном Кенићем који се повредио чим смо стигли у Истанбул. Он је веома важан играч за овај тим, зато смо решили да га поведемо на Крит, јер верујемо да да ће се потпуно оправити и моћи да нам помогне – истакао је селектор Ђокић.

Иако систем такмичења дозвољава киксеве у првој фази шампионата,  јер свих 16 селекција иде у 1/8 финала, селектор Ђокић уверава да ће наш млади тим на сваком мечу ићи на победу.

– Шампионат практично почиње од осмине финала, кад креће елиминациона фаза. Међутим, важна је свака утакмица. Она премијерна због самопоуздања, друга и трећа због што бољег места у групи и евентулано лакшег противника кад крене нокаут фаза. Очекујем веома изједначен шампионат, јер изразитог фаворита нема. Што се нас тиче, најважније је да смо добро спремили да пружимо максимум и што боље репрезентујемо српску кошарку. – закључио је Владимир Ђокић, селектор младе репрезентације Србије.

 

Србију ће на Европском првенству на Криту представљати следећих 12 играча: Стефан Ђорђевић, Бориша Симанић (Црвена звезда мтс), Милош Глишић (Вршац), Слободан Јовановић, Вања Маринковић, Никола Танасковић (Партизан НИС), Стефан Кенић (Смедерево 1953), Новак Мусић, Немања Капетановић (Мега Бемакс), Стефан Пено (Барселона, Шпанија), Алекса Степановић (Спарс, БИХ) и Никола Ракочевић (САД).

У Стручном штабу млада репрезентације Србије поред селектора Владимира Ђокића биће његови помоћници Ненад Чанак и Михајло Шушић, кондициони тренер Срђан Стаменковић и физиотерапеут Растко Танчић. Уз наш млади тим биће директор мушких репрезентативних селекција Владимир Кузмановић, док ће на шампионату на Криту правду делити наш судија Саша Маричић.