На церемонији коју је ФИБА данас одржала у јапанском граду Уцуномија и званично је потврђено учешће мушке 3х3 репрезентације Србије на предстојећим Олимпијским играма у Токију! Први пут ће 3х3 кошарка имати своје место на Олимпијским играма, а тиме је значај учешћа наше репрезентације већи.

У Уцунуомији се 2. и 3. новембра одржава финални турнир ФИБА 3х3 Мастерс серије, те је зато овај град и одабран за домаћина церемоније. Такође треба нагласити да је датум одржавања церемоније такође симболичан, јер се сваке године 1. новембра прави „пресек“ ФИБА 3х3 ранг листе федерација, те се на основу позиције сваке од федерација у свакој од категорија (сениори, сениорке, У23 мушкарци и жене, У18 – јуниори и јуниорке), упућују позиви федерацијама за учешће њихових селекција на светским такмичењима у организацији ФИБА 3х3.

На церемонији којој су били присутни и председник ФИБА Хамане Нијанг уз генералног секретара ФИБА Андреаса Заглакиса, ФИБА је објавила имена по четири репрезентације у женској и мушкој конкуренцији које ће директно, на основу позиције федерације на ФИБА 3х3 ранг листи, бити учесници Олимпијских игара у Токију. У мушкој конкуренцији су то: Србија, Русија, Кина и Јапан. Код жена су директни учесници Олимпијских игара репрезентације Кине, Русије, Монголије и Румуније. Треба имати на уму да је у свакој од категорија могуће имати максимално две екипе са истог континента (ФИБА зоне), а домаћин Јапан има само шансу за једним представником – женском 3х3 репрезентацијом.

Председник КСС Предраг Даниловић изузетно је задовољан што су српски баскеташи добили визу за Олимпијске игре у Токију.

– Ово је огроман успех за Кошаркашки савез Србије и комплетну српску кошарку, за све људе који су последњих година ангажовани у нашој 3х3 кошарци! Поносан сам на играче који су носили и који носе дрес наше државе, освајају медаље на светским и европским првенствима и који су сигурно најзаслужнији што се Србија директно пласирала на Олимпијске игре 2020. Верујем да ће наши момци направити добар резултат у Токију – рекао је председник КСС Предраг Даниловић.

Поред именовања наше репрезентације као директног учесника 3х3 турнира у оквиру Олимпијских игара у мушкој конкуренцији, на званичној церемонији у Уцуномији је именовано и по 20 екипа у обе конкуренције које ће кроз квалификациони турнир који се одржава од 18. до 22. марта следеће године у Индији покушати да се изборе за по још три „визе“ за одлазак на Олимпијске игре. Поред домаћина квалификационог турнира Индије, остали сигурни учесници ће бити репрезентације које су у обе категорије освајале медаље на овогодишњем ФИБА 3х3 Светском првенству одржаном у Амстердаму, као и екипа Јапана која није остварила пласман на основу ранг листе. Треба нагласити да, користећи систем универзалности, максимално је учешће до десет репрезентација са истог континента, уз минимум од 30 различитих земаља које учествују, што значи да је максималан број репрезентација које учествују у квалификацијама у обе категорије (са женском и мушком репрезентацијом) шест. Последњих десет места у квалификацијама у свакој од категорија ће бити обезбеђено на основу пласмана на ФИБА 3х3 ранг листи. Квалификациони турнир који је предвиђен да се одржи у марту 2020. године у Индији, као што је речено, даће још по три представника у свакој конкуренцији, док ће се за још по једно преостало место у свакој од категорија репрезентације борити на додатном квалификационом турниру који ће се одржати у априлу 2020. године (место одржавања још увек није одређено). Тај турнир ће бити специфичан по томе што ће учешће на њему имати само по шест екипа у свакој категорији, као и четвртопласирани и петопласирани тим са ранг листе који се није до тог тренутка квалификовао за Олимпијске игре а при том није имао представника у кошарци на претходна два издања Олимпијских игара (како у женској, тако и у мушкој категорији).

Ево шта су након церемоније рекли досадашњи репрезентативци Србије у 3х3

кошарци:

Дејан Мајсторовић:

– Сада је и званично обезбеђено учешће на Олимпијским играма у Токију 2020. године, а заслуге за то припадају свим играчима и екипама из Србије који постижу сјајне резултате широм света, као и Кошаркашком савезу Србије који је организовао велики број феноменалних турнира ове и претходних година. Сви смо, наравно, пресрећни што ћемо играти следеће године у Токију. Као и увек када се игра за репрезентацију Србије циљ је медаља. Уверен сам да ћемо важити за фаворите за освајање медаља на Олимпијским играма. То нам је свакако најбитнији турнир следеће године и све ћемо подредити томе јер желимо да освојимо медаљу у Токију.

Стефан Стојачић:

– Пресрећан сам што смо остварили пласман на Олимпијске игре у Токију следеће године. Мислим да је то нешто што је донекле било очекивано, али је свакако ова година била најважнија и једина важна за то. Сада смо као федерација на крају године дефинитивно заузели прво место и тиме остварили директан пласман на Олимпијске игре следеће године. Предстоји нам сада спремање за то такмичење и борба за то место у репрезентацији која долази из државе која доминира у овом спорту. Свакако смо ми и главни претенденти за неку од медаља, али на самим ОИ неће бити лако, јер ће се све репрезентације максимално фокусирати на тај турнир.

 

# На квалификационом турниру за ОИ који ће се одржати од 18. до 22. марта 2020. у Индији репрезентације ће бити подељене у следеће групе:

МУШКАРЦИ

А ГРУПА

Монголија

Пољска

Бразил

Турска

Шпанија

Б ГРУПА

САД

Литванија

Белгија

Кореја

Нови Зеланд

Ц ГРУПА

Словенија

Француска

Катар

Филипини

Доминиканска Република

Д ГРУПА

Холандија

Летонија

Канада

Хрватска

Индија

 

ЖЕНЕ

А ГРУПА

Француска

САД

Немачка

Уругвај

Индонезија

Б ГРУПА

Иран

Јапан

Украјина

Туркменистан

Аустралија

Ц ГРУПА

Холандија

Естонија

Белорусија

Мађарска

Шри Ланка

Д ГРУПА

Италија

Кинески Тајпех

Чешка

Швајцарска

Индија