Олимпијски комитет је вечерас на пригодној свечаности у Дому Народне Скупштине Републике Србије у Београду прогласио најуспешније у 2023. години. На традиционалном избору поводом обележавања „Дана Олимпијског комитета Србије и проглашења најуспешнијих спортиста, тимова и тренера у 2023. години“, Кошаркашки савез Србије представљали су председник Предраг Даниловић, генерални секретар Златко Болић, потпредседник КСС за мушку кошарку Миленко Тепић и селектор мушке сениорске репрезентације Светислав Пешић.

И ове године мушка сениорска 3×3 репрезентација Србије проглашена је за „Најуспешнији мушки тим у 2023. години“, што је заслужила новим титулама европског и светског шампиона.

Шесту светску титулу у јуну 2023. у Бечу су освојили Дејан Мајсторовић, Марко Бранковић, Михаило Васић и Страхиња Стојачић, док су пету узастопну европску круну у Јерусалиму освојили Страхиња Стојачић, Стефан Којић, Марко Бранковић и Немања Бараћ. На оба највећа такмичења селектор је био Марко Ждеро, тренер Данило Лукић, кондициони тренер Александар Милошевић и физиотерапеут Стојан Субашић.

Признање им је уручио Предраг Васић, члан Извршног одбора ОТП Банке, званичне банке олимпијског тима Србије.

– Сјајна година је иза нас, освојили смо још једно светско и европско првенство, после Олимпијских игара 2021. освојили смо пет златних медаља у низу. Надамо се да ћемо и ове године да наставимо тај низ, ОИ у Паризу нам је најбитније такмичење, надамо се да ћемо донети најсјанију медаљу – рекао је Дејан Мајсторовић.

– Надамо се да можемо да се попнемо две степенице више него на ОИ у Токију – поручио је Михаило Васић.

Наш Страхиња Стојачић је и на 3×3 Светском и на Европском првенству изабран за МВП играча, као и у идеалну „тројку“ оба турнира, па је понео награду ОКС „Најуспешнији спортиста из тимског спорта у 2023. години“.

– Захвалио бих се Олимпијском комитету Србије и Министарству спорта на овој великој награди. Част је и привилегија бити овде вечерас са вама. Ова награда ми много значи, али до ње не бих дошао без саиграча и стручног штаба. Даћемо све од себе да радимо напорно и да спремни дочекамо Париз и надам се да се вратимо са златном медаљом – рекао је Стојачић.

Члан кошаркашке репрезентације Србије која је на Светском првенству у Манили остварила историјиски успех освајањем сребрне медаље под стручним вођством селектора Светислава Пешића Бориша Симанић, добитник је награде „Олимпијско срце – Генерал Светомир Ђукић“.

Ово специјално признање је Симанићу, који је на бину изашао са професором доктором Драганом Радовановићем, уручио потпредседник ОКС Жарко Зечевић.

– Осећам се одлично, радимо анализе на сваких 15 дана, тако да је све у најбољем реду…

Доктор Радовановић, који је најзаслужнији што је са Боришом све у реду, рекао је:

– Спорт доноси велики број спортских изазова на спортском терену, али и ван њега, и управо зато је Бориша велики шампион, што подједнако прави велике победе на терену и ван њега, а то је управо урадио у Манили и зато га сви волимо и сви му се дивимо.

На констатацију да је био кључни фактор успеха, иако није био на терену, у освајању сребрне медаље, Симанић је рекао:

– Драго ми је да сам на неки начин успео да помогнем екипи, они су били јако забринути, две ноћи нису спавали и то је много утицало на њихову игру. Чим сам осетио да сам боље послао сам им поруку, нисам ни слутио да ће то толико да их дигне.

На питање да ли ћемо га ускоро гледати на терену, Бориша је одговорио:

– Добио сам одобрење да могу да тренирам, треба да урадимо још неке анализе, а што се тиче терена то не знам, надам се да ћу на лето да будем спреман.

У најужем избору за награде били су и сребрна мушка сениорска кошаркашка селекција – Светско првенство Манила 2023. године, златна мушка јуниорска кошаркашка селекција – Европско првенство Ниш 2023. године, сребрна мушка баскет 3х3 репрезентација – EYOF Марибор 2023. године, као и трофејни селектори Светислав Пешић и Марко Ждеро.
Комплетну фото галерију погледајте на

https://disk.yandex.com/d/53Kkaz-oPonVHA